Ik weet alleen De Apenrots en de Viezeslagersstraat


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAStation Kapsalon heet voortaan het nieuwe Centraal Station van Rotterdam in de volksmond. De vorm van het gebouw doet namelijk denken aan zo’n aluminium bakje shoarma met papat, kaas en knoflooksaus. Ja, ze kunnen er wat van in Rotjeknor, als het om bijnamen gaat. Ik durf te wedden dat bijna niemand in die stad je de weg kan wijzen naar de Beurstraverse, maar als je roept ‘dat je in de Koopgoot mot weze’, dan weet een Rotterdammer precies wat je bedoelt. En geloof me, ‘De Kuip’ is van oorsprong ook niet de officiële naam van Nederlands mooiste voetbalstadion. Dat ding heet eigenlijk heel saai, Stadion Feyenoord.
Hoe zit dat eigenlijk in Dordt? Hebben wij ook bijnamen voor straten en gebouwen? Ik weet er hooguit een paar te noemen, zoals dat appartementencomplex Ponsensteyn aan de Stationsweg waar ooit hotel Ponsen stond. Echte Dordtenaren noemen dat gebouw steevast ‘De Apenrots.’ En verder? Nou ja, ooit hoorde ik iemand die woontoren op het Statenplein ‘Dat Bouwpakket’ noemen, hetgeen te maken heeft met het feit dat dit gebouw indertijd als bouwconcept is aangeleverd en in feite een kopie is van woontorens die eerder al in diverse Belgische plaatsen zijn neergezet. In het Stadskantoor wordt deze toren steevast ‘Het Blok’ genoemd.
Verder weet ik dat de Vriesestraat heel lang bekend stond als de Viezeslagersstraat (er zaten daar vroeger heel veel slagers van wisselende kwaliteit) en dat de Heer Heymansuysstraat over het algemeen betiteld wordt als Heremesuisstraat. En daar houdt mijn kennis op, dus belde ik onze huishistoricus Jaap Bouman en die kwam nog op de proppen met de Frans Naereboutstraat in Wielwijk die ook wel de Frans Narigheidstraat genoemd wordt. Jaap Bouman liet me weten dat hij graag een editie van zijn wekelijkse rubriek Dordt Eigenaardig zou willen samenstellen met bijnamen voor Dordtse straten en gebouwen. Althans, als die er ook écht zijn. Weet u er nog een paar die wij gemist hebben? Stuur ons dan een berichtje. Nieuwe bijnamen verzinnen mag trouwens ook. Dat kan onder deze column, maar u kunt ook schrijven naar eigenaardig@jaapbouman.nl.

FOTO: Appartementencomplex Ponsensteyn, ofwel De Apenrots

Advertentie

2 reacties

 1. hoho
  De Heeremansuis was de Heremanjet
  De Marienborn was de Marieborrie
  De Hellingen was de Hoge Hengelen en de Platte Hengelen
  (De hoge was richting Geldelozepad en dan omhoog en de platte was richting Spuiweg)
  OP de hoek van de Spuiweg was een school t/o Lagarde was ” de achterlijke school”
  (Kan d’r ook niets aan doen)
  en Ary Scheffer was Aai van de beurs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s