Laat dierenleedfabriek KFC maar lekker wegblijven


KFCWeet u wat een ‘niet-kop’ is? Ik kan me voorstellen dat u geen idee hebt, maar het is een gevleugelde uitdrukkingen in de dagbladjournalistiek. Een ‘niet-kop’ is een kop boven een artikel waarin staat dat iets niet gebouwd wordt, niet wordt aangelegd, niet wordt ingevoerd of niet doorgaat. In de krant probeer je ze zo veel mogelijk te vermijden, want te veel ‘niet’ op één pagina schept een negatief wereldbeeld. Een variant op de ‘niet-kop’ is de ‘geen-kop’ en daarvoor geldt hetzelfde.
Het is louter een tekstueel dingetje, want als koppenmaker kun je er niet omheen dat dingen simpelweg niet doorgaan en trouwens, iets dat niet komt hoeft niet per definitie negatief te zijn. Goeie redacteuren weten creatief om die woordjes ‘niet’ en ’geen’ heen te surfen en zo lees ik dus in mijn krant  ‘KFC geeft Dordt op’ en ‘Streep door garage aan Kromhout.’ Er had ook kunnen staan ‘KFC komt niet naar Dordt’ en ‘Parkeergarage Kromhout gaat niet door.’ In beide gevallen is hier, wat mij betreft, sprake van goed nieuws. Ik ben blij dat die ordinaire plofkippenboer, die zo respectloos met pluimvee om gaat, niet hierheen komt en van mij mag die dierenleedfabriek nog héél lang wegblijven. En die parkeergarage aan het Kromhout, á raison van een miljoentje of 12, was bij voorbaat al een slecht idee, want veel gemeenten lijden tegenwoordig verlies op ‘hun’ parkeergarages en er is de komende tien jaar nog parkeerruimte zat in de binnenstad. Het is verstandig van het college om dit plan nu af te blazen. Dat oppositiepartij PvdA, bij monde van fractievoorzitter Cor van Verk, nu een sneer uitdeelt (‘U vertoont draaigedrag’) richting de VVD die eerst wél voor was, hoort kennelijk bij het politieke spel, maar heeft verder geen betekenis. Ook de repliek van VVD-raadslid John van de Net (,,Wij zitten in het college en u helaas niet’’) mag worden beschouwd als overbodig gekakel in de raadszaal die, vooral als er verkiezingen aankomen, veel weg heeft van een kippenhok. Met zoveel haantjesgedrag heb je in Dordt helemaal geen behoefte aan een KFC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s