Klemmen in De Elzen: Broodje Aap of werkelijkheid?


walking-the-dog-3-278616

Regelmatig loop ik met Blafmans een rondje Elzen. De combinatie van bos, heerlijke plonsvijvers en een open vlakte die in de winter iets moerassigs heeft en in de zomer aan een Russische steppe doet denken, is voor een hond nu eenmaal onweerstaanbaar. Maar nu durf ik even niet meer. Blafmans wél, maar mijn zwem- en rengrage viervoeter weet niet wat ik wél weet. Nou ja… ‘weet’… het is eigenlijk slechts een gerucht, maar wel een eng gerucht. In de Elzen zouden namelijk klemmen liggen, geplaatst door stropers die in de decembermaand een bijverdienste hebben gevonden met de handel in hazen en konijnen. ,,Nee, mij zien ze daar voorlopig niet’’, vertelde mij vorige week een hondenbezitster op het strandje bij camping ’t Vissertje. ,,De hond van een kennis van de buurvrouw is vorige week in zo’n klem getrapt en het is nog maar afwachten of hij z’n achterpootje kan behouden.’’ Een dag later bleek dit gerucht zelfs al tot in Hendrik-Ido-Ambacht te zijn doorgedrongen. In het uitrengebied Sandelingen kwam ik een groepje Dordtse hondenbezitters tegen die eveneens De Elzen meden. Ook zij vertelden het klemverhaal, maar eveneens zonder ‘namen en rugnummers’. Ik weet niet wat ik er mee aan moet. Betreft het hier een gevalletje ‘Broodje Aap’ of is er wel degelijk iets aan de hand? Van geruchten trek ik me meestal weinig aan, maar in het belang van Blafmans wil ik geen enkel risico nemen. Als rechtgeaard journalist heb ik natuurlijk geprobeerd om te achterhalen in hoeverre dit hardnekkige gerucht op waarheid berust en dus belde ik wat dierenartsen, maar die kwamen niet verder dan wat algemeenheden, namelijk dat het wel degelijk voorkomt dat honden zo nu en dan in een stropersklem trappen. Een recent geval kon niet worden bevestigd. Ik belde een mij bekende jager die met een antwoord kwam dat mij allerminst gerust stelde. ,,Ach, in november en december ligt het in de Biesbosch vol met knutselklemmen. Gewoon goed opletten joh.’’ Tja, dat kan ‘ie mooi zeggen, maar hoe leg ik dat Blafmans uit? Ze heeft toch al de pest in dat we vanochtend niet verder kwamen dan het Weizigtpark.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s