‘Bezoekersrecord’ kerstmarkt: wie telt en hoe eigenijk?


kerstmarktLaat ik eerst het volgende vaststellen: de Dordtse kerstmarkt was een succes, want uitermate sfeervol, goed georganiseerd, prima ‘gepromoot’ en uitstekend bezocht. Ik weet zeker dat een kennismaking met Dordt voor veel mensen een ware openbaring was, want héél vaak hoorde ik, in verschillende varianten, de opmerking: ‘Ik wist niet dat deze stad zó mooi en zó gezellig was.’ Het zou me niet verbazen als veel ‘nieuwkomers’ een herhalingsbezoek aan deze stad overwegen en dus concludeer ik dat de kerstmarkt in promotionele zin van grote betekenis was voor Dordrecht.
Maar hoe zit het nou met dat bezoekersrecord van 435.000 mensen? Heeft de kerstmarkt écht zoveel mensen getrokken? Geen idee… mij kun je, wat dat betreft, alles wijs maken. Journalist Peter Nieuwstraten van RTV Rijnmond zet grote vraagtekens bij dat getal. Volgens hem is het onmogelijk om 435.000 bezoekers in drie dagen in de binnenstad te proppen. Ik citeer: ‘De organisatie van de kerstmarkt doet wat alle organisatoren van evenementen doen: overdrijven. In het verleden was het gebruikelijk dat de bezoekersaantallen van grote, vrij toegankelijke, evenementen werden geschat door de politie (…) maar sinds de eeuwwisseling doen organisatoren dit zelf. Sindsdien komen de meest schitterende cijfers tevoorschijn. Rekent u even mee: laten we uitgaan van 150 duizend bezoekers op één dag. Als we iedere bezoeker dan één vierkante meter geven om te staan (een beetje krap natuurlijk) en we aannemen dat de straten in de Dordtse binnenstad tien meter breed zijn (ook niet erg aannemelijk), dan krijg je een menselijke file van 15 kilometer lang. Onmogelijk natuurlijk.’ Een aanvechtbare rekensom van Nieuwstraten, die geen rekening houdt met de factor tijd (mensen komen verspreid over de dag). Ik blijf bij mijn beginstelling dat de kerstmarkt een succes was voor stad, bezoekers, kraamhouders en organisatie en  ga er van uit dat de organisatoren te goeder trouw geteld of ‘gemeten’ hebben. Of er al dan niet een bezoekersrecord gebroken is vind ik niet het allerbelangrijkste. Tóch wil ik er voor pleiten om volgend jaar een onafhankelijk telbureau (jawel, die bestaan) in te schakelen, want als journalist breng ik wél graag de aantoonbaar juiste feiten naar buiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s