U zoekt een pinautomaat? Da’s wél een eindje lopen hoor…


spareDat Dordrecht niet in cirkels is opgebouwd rond kerk en kroeg maakt het hier soms best lastig manoeuvreren. Deze stad is in de loop der eeuwen, uitgegroeid in langwerpige en gestaag breder geworden ’stroken’ vanaf de rivier, met als gevolg dat Dordt een nogal ongebruikelijke vorm heeft. Als u met wat fantasie naar de kaart kijkt zult u zien dat het bebouwde gedeelte van Dordrecht de vorm van een zeeschildpad heeft, waarvan de wijk De Staart (‘What’s in a name?’) de kop vormt. De bolle rug is dan de binnenstad en de staart van de schildpad is het Industriegebied West. Van het beestje zijn drie poten zichtbaar, te weten de wijken Sterrenburg, Dubbeldam en Stadspolders. Geografisch gezien ligt dus niet de binnenstad in het hart van de bebouwde kom, want Nieuw-Krispijn en Land van Valk liggen veel centraler. Ook de binnenstad is langgerekt en wie dus op een zaterdagmiddag lopend de Voorstraat (inclusief zijtakken) wil ‘bestrijken’ moet over stevige benen beschikken. Dordtenaren zijn dan ook goeie wandelaars en misschien is dat wel de reden dat we altijd zo massaal meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ik liep me in mijn jeugd suf als ik ging stappen, want een nachtelijke wandeltocht vanaf ‘t Avontuur aan de Voorstraat-Noord richting Dolhuis of Merz (richting Voorstraat-West) viel om de drommel niet mee op m’n blitse, maar blaartrekkende puntschoenen. Voordeel was dat je altijd weer broodjenuchter in je ‘vervolgcafé’ arriveerde. Tegenwoordig sta ik vaker bij een pinautomaat dan dat ik in de kroeg zit en nu heb ik dus vooral last van het feit dat nagenoeg alle geldautomaten zich in één gedeelte van de binnenstad bevinden. Vooral De Voorstraat-Noord komt er bekaaid vanaf. Als binnenstadsbewoner hou ik daar al rekening mee, maar wie ‘van buiten’ komt, wordt hierdoor maar al te vaak in negatieve zin verrast. Ik heb de ergernis hierover al menig maal moeten aanhoren als ik weer eens een binnenstadsbezoeker vanaf de Voorstraat-Noord naar het ‘ver gelegen’ Statenplein moest verwijzen. Een pinautomaat ‘op Noord’… dát lijkt me nou een aantrekkelijk programmapuntje in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Ben benieuwd welke partij als eerste toehapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s