Is Dordt in één rake slagzin samen te vatten?


mooidordrecht-4Twee keer had ik het de afgelopen week over het imago en de bekendheid van Dordrecht. Nu heb ik daar geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar mijn bescheiden en gevoelsmatige conclusie is dat deze stad de laatste jaren wel degelijk aan bekendheid wint, dat het imago positiever wordt en dat het zo typisch Dordtse cynisme meer en meer plaats maakt voor iets wat je ‘trotsheid’ zou kunnen noemen. Het zijn vooral de grote evenementen (Kerstmarkt, Dordt in Stoom, Boekenmarkt, Big Rivers) die het Dordt van vandaag op de kaart zetten en daar is op zich niks mis mee. Toch zou het nóg mooier zijn als de naam Dordrecht bij ‘het grote publiek’ een instant beeld zou oproepen… zoiets van ‘o ja, Dordrecht, dat is toch die stad van…?’
Juist dat laatste ontbreekt er nog een beetje aan, al weet ik natuurlijk heus wel dat Delft méér te bieden heeft dan louter Delfts Blauw, dat Den Bosch ‘groter’ is dan een Bossche Bol en dat de Martinitoren heus niet de enige bezienswaardigheid in Groningen is. Dat we ‘Hollands oudste’ zijn, dat hier ooit de eerste vrije Statenvergadering werd gehouden, dat Johan en Cornelis de Witt hier vandaan komen, dat we hier zo’n duizend monumenten hebben om mee te pronken, dat Rembrandts beste leerlingen (Maes, Bol, Van Hoogstraten, De Gelder) geboren en getogen Dordtenaren waren, dat deze stad een waterstad bij uitstek is en dat de allerlekkerste jenever hier vandaan komt, moet ik helaas toch altijd weer toevoegen aan mijn antwoord op de vraag: ,,Waar kom jij vandaan?’’
De bijsluiter bij het medicijn Dordrecht is zo dik als een Dordtse Statenbijbel en dat is natuurlijk prachtig, ware het niet dat ik zelden een bijsluiter lees. En daar zit hem volgens mij de belangrijkste handicap van deze stad: Dordt is moeilijk in één ‘slogan’ samen te vatten. Ooit presenteerde deze stad zich met het bijzinnetje ‘Dordt wordt het…’  Dat ‘bekte’ dan wel lekker, maar het was de nietszeggendheid in top. Ik benieuwd hoe ú Dordt in één rake slagzin zou omschrijven. Mail me uw ideeën op k.thies@ad.nl en dan kom ik daar volgende week op terug.

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s