‘Onderdoorgang’ station hóórt niet afgesloten te zijn


Doorgang CSOndanks het feit dat ik zelden in een bus of trein zit, moet ik dus kennelijk zo’n OV-kaart gaan aanschaffen om het Dordtse Centraal Station volgend jaar te mogen ‘doorkruisen.’ Ik wil namelijk in dat Weizigtpark blijven komen, al is het alleen maar omdat Blafmans daar graag rondsnuffelt en er op één specifieke plek zelfs los mag lopen. Het is op zich al een stevige wandeling vanaf de Vest (waar mijn huis woont), via de Johan de Wittstraat naar het Weizigtpark, maar als ik straks moet omlopen via een van de tunnels (rotonde Toulonselaan of Krispijntunnel) is het weer nét iets te ver. Andersom geldt dat ook: ik ken veel mensen uit Nieuw-Krispijn die nagenoeg dagelijks via het park, onder het station door, naar de binnenstad komen. Onder hen bevinden zich ouderen, van wie sommigen afhankelijk zijn van een rollator, maar ook jonge ouders die dus vaak aan de wandel zijn met buggy of kinderwagen. Ongetwijfeld beschikken veel ouderen (voor hen is openbaar vervoer in Dordt gratis) al over een OV-kaart, maar dat geldt zeker niet voor alle belanghebbenden. Kóóp dus allemaal zo’n ding, zou je zeggen, maar dat is wel heel makkelijk gesteld. In feite drijven de gemeente en de NS Dordtenaren nu op kosten die ze eerder nooit hoefden te maken. Daar zitten ook mensen tussen voor wie de aanschaf van zo’n OV-kaart (á zeven-en-een-halve euro) een hele uitgave is en dus voelt dit aan als onrechtvaardig. Maar nog veel belangrijker dan dit alles is voor mij het principe: een belangrijke verbindingsroute tussen twee stadsdelen hóórt niet afgesloten te zijn. Of het argument ‘veiligheid’ (overlast van vandalen en zwartrijders op het station) hier tegenop weegt, kan ik nog niet eens met goed fatsoen beoordelen, want de NS verschaft hierover geen cijfers en dus moeten we maar aannemen dat hier écht van een probleem sprake is. Er zit me trouwens nóg wat dwars: kennelijk zijn we in Dordt wél goed genoeg om gevaarlijke gif- en knaltreintjes doorgang te verlenen en als intercity-station staan we ook al ‘op de tocht.’ Alleen al in dát licht had ik toch iets meer gemeentelijke tegengas jegens de NS verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s