Kijfhoek: Zwijndrechters worden slecht geïnformeerd


burgemeesters zwijndrechtAls ik in Zwijndrecht zou wonen zou ik nu toch wel een beetje heimwee naar ‘good old’ Antoine Scholten hebben. Waarom? Omdat ik er van overtuigd ben dat de voormalig burgemeester (tegenwoordig eerste burger te Venlo) hoog van de toren geblazen zou hebben aangaande de kwestie Kijfhoek. Vorige week haalde de Raad van State – de hoogste bestuursrechter in dit land – een ferme streep door extra veiligheidsmaatregelen op dit drukste rangeerterrein van Europa. Die waren Kijfhoek, ruim twee jaar geleden, door de provincie opgelegd, naar aanleiding van een ijzersterke lobby van de toenmalige Zwijndrechtse burgemeester Scholten. Dit nadat in januari 2011 op dit rangeerterrein een wagon gevuld met ethanol in de fik kwam te staan en de brandweer de grootst mogelijke moeite had die wagon te bereiken om het zaakje te blussen. Scholten sloeg toen, harder dan hij ooit tevoren gedaan had, met de vuist op tafel met als direct gevolg dat de provincie voor Kijfhoek een aantal verscherpte veiligheidseisen neerlegde. Maar die werden vorige week donderdag door de Raad van State bot van tafel geveegd, waarbij het argument gehanteerd werd dat Europese regels (die dateren van vóór het incident met die ethanol-wagon) al uitputtend voorzien in de veiligheid van het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor. In feite is die uitspraak een keiharde klap in het gezicht van alle Zwijndrechtenaren en dus zou je verwachten dat Schrijer, in woord en gebaar, nu pal en opzichtig vóór ‘zijn’ mensen gaat staan. Maar, héél gek, ik hoor en ik zie hem nauwelijks. Toegegeven, Schrijer is een relatieve nieuwkomer en wellicht daarom nog niet zo ingevoerd in de Kijfhoek-materie als zijn voorganger, maar toch vind ik het momenteel oorverdovend stil in en rond het Zwijndrechtse gemeentehuis. Wat ik vooral slap vind is dat er voor de inwoners van Zwijndrecht totaal geen informatie over de uitspraak van de Raad van State te vinden is op de gemeentelijke website. Ook de lokale politieke partijen in Zwijndrecht hebben hun websites (nog) niet of nauwelijks aangepast. Inwoners van Zwijndrecht tasten nu als het ware in het duister.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s