Het Dordtse Kieskompas is beter dan eerdere edities


roodpotloodWat voor stemmer bent u? Kleurt u hondstrouw altijd datzelfde specifieke vakje rood, ongeacht of het om nationale- of om gemeenteraadsverkiezingen gaat? Of kijkt u juist specifiek naar lokaal beleid en kan uw plaatselijke keuze dus haaks staan op uw landelijke stem? Leest u trouwens verkiezingsprogramma’s of legt u hooguit wat standpunten naast elkaar om tot een afgewogen oordeel te komen? Voor de eeuwige twijfelaars, de ‘niet-volgers,’ de gemakzuchtigen en de ‘naar-bevestiging-zoekende-zwevers’ is er tegenwoordig het Kieskompas. Die staat sinds gisteren online en daar ben ik eens digitaal doorheen gewandeld. Het is een mooi Kieskompas geworden met een breed scala aan begrijpelijke vragen en, in tegenstelling tot bij eerdere edities, wordt u na afloop niet rücksichtslos naar een instant-stemadvies geleid. U krijgt hooguit een indicatie waar u, op basis van uw antwoorden, electoraal zo’n beetje ronddartelt en u kunt alle langsgekomen stellingen vervolgens nog eens extra toetsen aan die partijen aan wie u wellicht uw stem toevertrouwt. Toch heb ik ook wel kritiek, want ik kom in het Kieskompas niets over ouderenzorg en onderwijs tegen, alsmede een paar vragen die er eigenlijk helemaal niet toe doen of die uitermate ongelukkig geformuleerd zijn. Die eerste categorie is er overduidelijk ingestopt om tegemoet te komen aan de wensen van de deelnemende partijen die hun stokpaardjes kennelijk naar voren mochten brengen. Verder? Tja, het te verwachten scala aan vragen over de zondagsopening voor winkels, de OZB en de parkeertarieven, maar vragen over partnersteden en Serious Request zijn voor het alomvattende politieke plaatje niet relevant. En dan is er nog de stelling ‘Op kunst en cultuur mag bezuinigd worden.’ Die is wel erg algemeen geformuleerd, want iedereen is het daar op zich mee eens… je kan en mag immers op alles bezuinigen. Maar dat de cultuur de afgelopen jaren al enorm ‘bekaasschaafd’ is, wordt daar niet bij vermeld en in dat licht ben ik dus geneigd om ‘niet mee eens’ aan te vinken. Toch blijft het een aanrader, dat Dordtse Kieskompas. Nou ja…als richtlijn dan.

Kieskompas Dordrecht bereikt u via de link: https://dordrecht.kieskompas.nl/

Eén reactie

  1. Een kieskompas is natuurlijk een leuk middel om een beetje te zien wat je gezamenlijk hebt met een partij op de aangeboden punten. Alleen vind ik het jammer dat je gevraagd wordt om ” helemaal mee eens of mee eens” of niet mee eens of helemaal niet mee eens”
    Hierdoor ontstaan verschillen tussen mensen die het eens zijn met iets en mensen die het helemaal eens zijn met iets. Ik begrijp er niets van, sterker nog ik begrijp er helemaal niets van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s