Wie met wie of met wie liever niet en waarom?


coalitie_schuifspel_01_0Het zit er op: de stemmen zijn geteld en de zetels verdeeld. Champagne en gebak voor de winnaars, zakdoekjes en pleisters voor de verliezers, zoeken naar de juiste uitleg (,,Ons verlies is goed beschouwd toch eigenlijk winst’’) en een beetje speculeren alvast over ‘wie met wie en met wie liever niet en waarom.’ Als u dit leest is het ‘the morning after the day after’ en vanmiddag vindt in het stadskantoor een zogeheten duidingsvergadering plaats. Dan gaan de lijsttrekkers met elkaar in gesprek over de betekenis van de definitieve verkiezingsuitslag. Centrale vraag daarbij is: kan en wil de coalitie van Beter voor Dordt, CDA en VVD nog eens vier jaar door? Met een meerderheid van 21 op 39 raadszetels is dat zeker mogelijk. Die werkbare meerderheid is immers dezelfde als die in de afgelopen vier jaar, al komt dat getalletje nu anders tot stand. Als je naar de uitslag van 2010 kijkt heeft BVD er eigenlijk één verloren (van 15 naar 14) en dat is op zich een topuitslag voor een partij die vier jaar lang haar nek heeft uitgestoken, aangezien ‘regeringsverantwoordelijkheid’ in dit land meestal eerder wordt bestraft dan beloond. Maar BVD deed het niet met 15 maar met 13 raadsleden, want twee zetels werden destijds ‘gestolen’ door de wereldvreemde Nancy ‘Hyacinth Bucket’ Witzen Elias en haar trouwe kompaan Diana ‘altijd boos maar nooit een bolleboos’ Kensenhuis, die zich afsplitsten als WEK en die nu alweer roemloos via de achterdeur verdwenen zijn. Feitelijk is 14 dus winst voor BVD en samen met het CDA (van 3 naar 4) en de VVD (van 5 naar 3) komt de huidige coalitie dus wederom op 21. Never change a winning team zou je dus zeggen, want de wethoudersploeg is nu méér ervaren dan ooit en ook nog eens goed op elkaar ingespeeld. Toch zijn er nog wel wat varianten mogelijk: versterking zoeken met een vierde partij; D66 bijvoorbeeld (van 2 naar 4 en geen inhoudelijke obstakels) of ChristenUnie/SGP (stabiel op 3 en altijd betrouwbaar als partner). En ja, zelfs een ‘inruilactie’ (verliezer VVD maakt plaats voor winnaar D66) behoort nog tot de mogelijkheden. Het grote klaverjassen is begonnen…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s