Inwoners van Zuidhoven zijn de trouwste stemmers


StemmenAltijd leuk om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen nog eens cijfermatig onder de loep te nemen, zeker nu de uitslagen, óók per wijk, bekend zijn. Nou ja, voor wat het waard is dan, want uit die cijfers kun je natuurlijk zo je eigen conclusies trekken. Neem nou Dubbeldam… al ruim een week geleden constateerde ik dat Dubbeldammers in deze gemeenteraadsverkiezingen een belangrijke, zo niet cruciale rol zouden gaan spelen. Niet alleen wonen er heel veel stemgerechtigde mensen in deze stadswijk, die diep van binnen zo graag dorp blijft, maar die mensen gáán ook, voor het overgrote deel, trouw naar de stembus. Goed, Dubbeldam is met 9910 stemgerechtigden dan wel niet de allergrootste wijk op dit eiland, maar van die bijna tienduizend Dubbeldammers vulden er wel 6.288 hun biljetje in en dat resulteerde in het één na hoogste opkomstpercentage (63,6 procent) van heel Dordrecht. En van die 6.288 stemmende Dubbeldammers kleurde bijna 40 procent het BVD-vakje rood. Conclusie: al dat gehannes met een Dubbeldamse vlag en een eigen bordje voor Dubbeldam, waarmee beter voor Dordt zich de afgelopen weken zo ijverig profileerde, heeft kennelijk zo zijn vruchten afgeworpen. Trouwens, ook in Sterrenburg en Stadspolders is de BVD-aanhang aanzienlijk te noemen (gemiddeld zo rond de 37 procent). Alleen de binnenstad is (nou ja, relatief dan) wat minder BVD-gezind, want daar stemde ‘slechts’ een kwart van de stemgerechtigden op Beter voor Dordt.
Tot slot nog een aantal opvallende dingetjes: Zuidhoven heeft niet alleen het hoogste opkomstpercentage van heel Dordrecht (bijna 70 procent, ten opzichte van 51 procent gemeten over heel Dordt) het is ook het meest ‘gelovige’ stadsdeel. Bijna een kwart van de inwoners stemde hier op de ChristenUnie/SGP en nog eens zo’n 20 procent op het CDA. Het een heeft overigens alles met het ander te maken. Gelovige stemmers zijn immers de trouwste stemmers. Nou ja, CDA’ers zijn misschien iets ‘flexibeler’, maar de ware CU/SGP-aanhanger laat zich zelfs door een sneeuwstorm niet van een gang naar het stemlokaal afhouden. Overigens heb ik het hier over percentages: in absolute aantallen komen de meeste ‘christelijke stemmen’ (optelsom van CDA en CU/SGP) uit de wijken Dubbeldam, Stadspolders en Krispijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s