Zet de kiezer eens een punt, haakt de kandidate af…


verkiezingen2012Driekwart van de nieuwe Dordtse gemeenteraad is daar met voorkeurstemmen gekomen en dat is best opmerkelijk. Een voorkeurstem is een stem die niet op de nummer één van de kandidatenlijst van een politieke partij, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst is uitgebracht. Zo kan de kiezer de opgestelde volgorde beïnvloeden en kunnen kansloos lijkende kandidaten, zomaar ineens een zeteltje veroveren. In veel steden krijgen kandidaten van Turkse of Marokkaanse afkomst traditioneel veel voorkeursstemmen van kiezers die zelf ook van Turkse of Marokkaanse origine zijn. Ik begrijp dat best, want door een ‘eigen’ kandidaat aan te vinken voelen deze kiezers zich beter vertegenwoordig ,,Hij spreekt onze taal en kent onze problemen,’’ is een veelgehoorde motivatie. Maar liefst 870 voorkeurstemmen leverde Bahattin Güler, de nummer 5 van de Dordtse PvdA-lijst een stoeltje op, hetgeen ten koste ging van de nummer 3, Peter Puik. Bij GroenLinks steeg Ahmet Karapinar, dankzij 418 ‘Turkse’ voorkeurstemmen met stip van plaats 13 naar plaats 2. Maar niet alleen afkomst, ook een maatschappelijke positie en als gevolg daarvan enige bekendheid, is soms goed voor voorkeursstemmen. Kees Rovers, vnummer 4 op de Dordtse CDA-lijst, schoof een plekje op en ik vermoed dat de populaire oud-huisarts veel van zijn 517 voorkeurstemmen aan voormalige patiënten/cliënten te danken heeft. Nou moet ik daar wél bij vermelden dat Rovers het, met zijn vierde plek op de CDA-lijst tóch wel gehaald had. De 449 voorkeurstemmen voor Ger Hüsen, zestiende op de BVD-lijst, kan ik niet los zien van zijn voormalig voorzitterschap van voetbalclub DFC.
In Hendrik-Ido-Ambacht kreeg CU/SGP-kandidate Martine Kamphuis (dertiende op de lijst) 185 voorkeurstemmen en daarmee had ze een plekje in de raad kunnen innemen. Die stemmen waren ongetwijfeld grotendeels afkomstig van vrouwelijke Ambachtse kiezers, die hiermee kennelijk een statement wilden maken. Maar Kamphuis bedankte voor de eer (,,Ik heb het daar met mijn baan en jonge kinderen te druk voor’’) en dat is eigenlijk ook weer een statement, maar dán in de categorie ‘Terug naar het aanrecht.’ Trouwens, beste Martine, als je nou niet verkozen wilt worden, ga dan gewoon níet op die lijst staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s