Een zonnetje doet wonderen voor Parijs aan de Merwede


Stadsdebat11dHoe laat je de binnenstad bruisen? Om die vraag draaide het, tijdens het elfde Grote Dordtse Stadsdebat, dat voor de verandering eens niet in het Dordrechts Museum, maar in die prachtige nieuwe ‘vershoek’ Vriesestaete plaats vond. Ik mocht die avond mede presenteren en dus ook de vele leuke initiatieven en ideeën aanhoren van creatieveilingen of mensen die er, om wat voor reden dan ook, verstand van hebben of dat op z’n minst pretenderen. Er moeten nu toch écht meer studenten naar Dordt komen, het wonen boven winkels moet nóg verder worden ‘uitgebouwd’, de winkels in de dooie punten van de winkelstraten moeten gaan ‘ruilverkavelen’ richting het stadshart, vastgoedeigenaren die hun pandjes te lang leeg laten staan moeten beboet worden, of juist beloond als ze, qua huurprijs, wat water bij de wijn doen, reclamevervuiling (die lelijke borden van Wibra, Zeeman en Schoenenreus) moet worden aangepakt en de grote winkelketens moeten zorgvuldiger worden afgewisseld met speciaalzaken die de stad meer ‘couleur locale’ verschaffen. Da’s een mooie oogst voor een avondje debatteren, dacht ik nog. Nu nog even die ideeën in daden omzetten en dan… tja, dan zitten we op rozen… toch? Maar dromen omzetten in daden kost nu eenmaal tijd en geld en heel veel goede wil van heel veel mensen met heel veel verschillende belangen en ondertussen zitten wij maar mooi met de gebakken peren. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is die binnenstad wel zo dood als wij beweren dat ‘ie is? Tja, op een willekeurige maandagochtend of een druilerige dinsdagavond kun je hier, zonder vrees voor ongelukken, languit overdwars op de Voorstraat gaan liggen, maar de laatste keer dat ik op een dinsdagavond over de Amsterdamse Kalverstraat liep was dat eigenlijk niet heel veel anders. Eigenlijk zijn de woorden van dichter Kees Klok, die er woensdagavond ook bij was, me nog het meest bijgebleven. ,,Weet je, als het zonnetje schijnt zit het Scheffersplein vol, bruist zelfs het Statenplein en is het heerlijk toeven op het Groothoofd. Dán is Dordrecht een beetje Parijs aan de Merwede. Kortom… alles draait om mooi weer. Dáár moet de gemeente nou eens wat aan doen.’’

 

Een verslag van het Elfde Grote Dordtse Stadsdebat in Vriesestaete, gemaakt door RTV Dordrecht (‘Ad bezoekt…’) is te zien via de link: https://www.youtube.com/watch?v=V8t2n-Z1-kg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s