Over ‘je veilig voelen’ en ‘veilig zijn’…


stop_and_frisk (1)Preventief fouilleren… ik schreef daar al eerder over en kwam toen tot de conclusie dat ik nog niet echt wist wat ik er nou eigenlijk van moest vinden. Nog steeds heb ik gemengde gevoelens want, ga er maar aan staan, je wandelt goedgehumeurd door je eigen stadje en zomaar ineens sta je met je handjes tegen een muurtje en brult oom agent ‘Spread ‘m boy!’ in je oor. En dan heb ík, als middelbare heer met een brilletje, nog makkelijk praten, want zoiets zal mij vermoedelijk niet zo een-twee-drie overkomen. En nee, ik ga geen enkele politieman beschuldigen van discriminatoir gedrag, maar geloof me, als je een Noordafrikaans of Caribisch uiterlijk hebt… ach, wat formuleer ik nou toch voorzichtig… als je wiegje, of dat van je ouders in Marokko of op de Antillen stond, dan is de kans dat je in deze stad door de politie even apart genomen wordt voor een korte inspectie van jas, broek en tas behoorlijk groot. En eerlijkheidshalve móet ik daar ook bij vermelden dat er in Dordt wel degelijk groepjes jongemannen rondlopen die weinig goeds in de zin hebben en fouilleeracties bij dat soort knulletjes in het recente verleden hébben ook iets opgeleverd… nee, geen blaffers, maar wel ploertendoders, knuppels, wapenstokken en vlindermessen. Tja en dát pleit natuurlijk vóór preventief fouilleren, al vind ik dat de resultaten soms een tikkie opgeblazen worden. Die honkbalknuppel achterin mijn auto is wel degelijk van het honkballende vriendje van mijn dochter en dat aardappelschilmesje in mijn dashboardkastje ligt daar nog steeds van een vakantie of wat geleden, toen ik met wat touw en tape, mijn onderweg beschadigde skibox op z’n plek moest houden. Burgemeester Brok wil preventief fouilleren nu uitbreiden naar andere stadsdelen en daarover is SP-fractievoorzitter Ronald Portier ‘not amused.’ Hij noemt ‘de oogst’ overtrokken en vreest dat de kloof tussen politie en burger hier alleen maar groter door wordt. Brok ziet dat anders. Hij stelt dat het veiligheidsgevoel in de stad, als gevolg van preventief fouilleren juist is toegenomen. En wat vind ik? Ik weet nog steeds niet wat ik moet vinden: de heren hebben namelijk allebei gelijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s