O, u draagt paars… dan wilt u zeker wel dood?


barcode-scannerIk heb mijn bedenkingen bij dat paarse polsbandje in het Albert Schweitzerziekenhuis (ASZ). Nee, niet over de wens van sommige patiënten om, na een hartstilstand, niet gereanimeerd te worden, want zoiets moet, wat mij betreft, gerespecteerd worden. Het gaat mij om de kleur van dat bandje en, veel belangrijker, over privacy. Het oorspronkelijke polsbandje voor patiënten die deze keuze, om welke reden dan ook, maakten (áls ze die keuze al konden maken) was, bij een eerdere proef van het ASZ, rood. Maar dat kon niet meer omdat in sommige ziekenhuizen een rood polsbandje voor iets heel anders staat, namelijk allergie-gevoeligheid. En dus koos Dordt voor paars, want die kleur heeft elders kennelijk geen enkele betekenis. Dat geldt althans voor Nederland, want in sommige Britse ziekenhuizen staat een paars polsbandje juist wél voor bepaalde allergieën en in veel Amerikaanse ziekenhuizen betekent rood dat de patiënt niet mag rondlopen omdat er een groot risico op vallen is. Nu zullen er in het ASZ vermoedelijk weinig Britse of Amerikaanse verpleegkundigen rondlopen, maar het lijkt mij nu toch echt de hoogste tijd voor een nationale, of liever nog Europese of wereldwijde standaardisering van gekleurde polsbandjes. Die is er al in diverse Amerikaanse staten, maar ook nog niet eens ‘nationwide’ en dat leidde daar in het verleden tot bijna fatale misverstanden. Zo weigerde een verpleegster in Pennsylvania een patiënt te reanimeren omdat deze een geel polsbandje droeg. Maar die kleur stond in het ziekenhuis waar zij tijdelijk werkte, voor iets anders, namelijk ‘géén bloed afnemen.’
Er is overigens een veel betere oplossing, namelijk een neutraal polsbandje met daarop een barcode. Daarop zijn alle instructies voor elke specifieke patiënt, middels een barcodescanner (u kent ze uit de supermarkt) te lezen. Dat is ook nog eens discreter, want niet alle patiënten dragen zo’n paars bandje geheel en al uit overtuiging. Bij sommigen staat reanimeren immers gelijk aan verlenging van de lijdensweg of is reanimeren zelfs compleet zinloos. Van zo’n gekleurd polsbandje gaat dan ook nog een stigmatiserende en een ‘discussie-uitlokkende’ werking uit, terwijl de aanleiding om zo’n ding te (moeten) dragen van zichzelf vaak al droevig genoeg is.

Eén reactie

  1. Elke seconde telt bij een reanimatie, een scanner halen en uitlezen is een extra handeling, het paarse polsbandje geeft ter plaatse direct duidelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s