Iemand belangstelling voor de ’s Heer Boeijenstraat?


Gebouw De Holland

Van mij hoeft Dordrecht nou ook weer geen openluchtmuseum te worden hoor, maar áls je dan tóch iets uit het verleden gaat opknappen moet je het natuurlijk wel goed doen. En daarom ben ik zo blij dat de mensen van het Nationaal Onderwijsmuseum zoveel gevoel en besef hebben voor historie en sentiment. Het museum gaat in het najaar het voormalige gebouw De Holland (uit 1859) betrekken en dus is er momenteel aan de Burgemeester De Raadtsingel een grondige renovatie gaande. Alle karakteristieke elementen van dit voor Dordrecht zo gezichtsbepalende gebouw worden daarbij in de oorspronkelijke staat teruggebracht, geheel en al naar het ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Als ‘geste’ aan de stad wil het museum nu ook nog die ouwe vertrouwde  schoorsteen (oudere Dordtenaren herinneren zich dat ding nog wel) weer op het pand terugplaatsen. Maar die prachtige ‘praalpaal,’ destijds ook fungerend als reclamezuil voor dit toenmalige verzekeringsbedrijf, bestaat niet meer en moet dus helemaal opnieuw worden gereconstrueerd. Daar is tachtigduizend euro voor nodig en met een ludieke crowdfundingsactie heeft het museum daar nu al zo’n dertigduizend euro van binnen gesleept. Dat gebeurde ondermeer met een veiling van oude (inmiddels vervangen) straatnaambordjes uit de binnenstad. Ik kocht op die veiling, een paar weken geleden, het bordje Vriesestraat en ik heb (via de website www.onderwijsmuseum.nl) nog een bod op De Vest lopen, Maar ik wón ook nog een bordje, want mijn toegangskaartje van die avond was tevens een lotnummer. Dat is het bordje ’s Heer Boeijenstraat (tussen Wijnstraat en Varkenmarkt) en dat bordje wil ik graag weggeven aan iemand die hier echt iets mee heeft. Misschien bent u hier geboren of opgegroeid, of misschien woonde hier wel de liefde van uw leven. Ik ga het bordje schenken aan die persoon die zijn of haar passie voor deze straat het mooist weet te verwoorden. Mail mij dus uw herinneringen aan of anekdotes over de ’s Heer Boeijenstraat en als enig jurylid zal ik hoogstpersoonlijk bepalen bij wie dit straatnaambordje straks terecht komt. U krijgt er een origineel eigendomsbewijs bij, zodat u nooit gearresteerd kunt worden wegens bordjesdiefstal.

Afbeelding: Het fraaie gebouw De Holland, zoals het ooit was, zoals het ‘verwerd’ en zoals het gaat worden.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s