Dick en Annie hebben gewoon gelijk…


Weteringsingel3Ik krijg het beeld niet meer van mijn harde schijf: een man en een vrouw die, gezeten op tuinstoeltjes, de Papendrechtse Weteringsingel blokkeren. Hij houdt demonstratief een flesje cola in zijn hand (da’s beter voor de foto), maar ik zie heus dat pijpje bier onder dat tafeltje tussen die twee stoeltjes wel staan. Hij lacht vriendelijk, zij kijkt met onverzettelijke blik in de lens van de camera, alsof ze wil zeggen… mooie jongen die mij hier nog weg krijgt. Het spandoek dat over de Weteringsingel is gespannen maakt het plaatje helemaal af: ‘Deze racebaan is afgesloten’ staat daarop in prachtige rode sierletters. Ik zie de foto als een lokale variant van die man met dat plastic tasje in zijn hand die in 1989 een tank op het Chinese Tiananmenplein blokkeert.
Ongeveer een jaar geleden maakte de fotograaf van het plaatselijke lokale krantje een vergelijkbaar plaatje want ook in de zomer van 2013 blokkeerden Dick van Andel en Annie Versteeg ‘hun’ singel ook al eens uit protest tegen hardrijders. Nu ga je als automobilist formeel gezien al gauw te snel op de Weteringsingel want deze straat is gelegen in een 30-kilometerzone en je teller onder de 30 houden is met een auto écht nog niet zo makkelijk. Maar het gaat Dick en Annie niet om die mensen die een paar kilometertjes per uur te hard rijden. Nee, de twee maken zich vooral druk om die coureurs die hier soms snelheden bereiken van 70 kilometer per uur. Wat mij nog het meest bevreemdt aan deze zaak is dat iedere Papendrechter weet dat Dick en Annie gelijk hebben: ik heb persoonlijk drie keer een kwartiertje bij die Weteringsingel gestaan en constateerde met eigen ogen dat hier structureel gevaarlijk hard gereden wordt. De gemeente toont zich een begripvolle gesprekspartner, maar wekt bij de singelbewoners nu al een jaar vooral de indruk dat er serieus naar ze geluisterd wordt. Met een paar simpele verkeersdrempels zou het probleem namelijk al lang uit de wereld kunnen zijn, maar drempels zijn kennelijk bergen voor het Papendrechtse gemeentebestuur, dat al sinds jaar en dag lijdt aan chronische besluiteloosheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s