De meest kleurrijke mensen zíjn juist grijs…


greyVergrijzing. Ik kan dat woord niet meer horen. Tja, op een dag ben je ouder en als je mazzel hebt en je let een beetje op bij het oversteken dan word je zelfs nóg ouder en daar is niks mis mee. ,,Als je morgen even oud bent als vandaag, dan ben je dood,’’ zei Toon Hermans ooit en in dat licht lijkt ouder worden me dus niet zo’n beroerde optie. Ik stoor me aan dat woordje vergrijzing omdat het altijd in één adem genoemd wordt met iets negatiefs. Wat is er mis met grijs? Tja, dat je haar grijs wordt daar doe je niks aan… nou ja, je kúnt het verven, maar onder die verf blijft het uiteindelijk tóch grijs. Ik heb me eerlijkheidshalve ook wel eens vergrepen aan zo’n potje ‘Just for Men’ maar diep in mijn hart vond ik het toch een vorm van boerenbedrog. De meest kleurrijke mensen die ik ken of bewonder zijn over het algemeen mensen met grijze haren: Tom Jones is tegenwoordig grijs maar mooier dan ooit, Jamie Lee Curtis en Hellen Mirren zijn al heel lang geleden ‘vergrijsd’ maar nog altijd aantrekkelijk, mijn held Keith is grijs ‘and still rocking’ en mijn favoriete voetballer Fabrizio Ravanelli was al ver voor zijn dertigste grijs. Trouwens, zie ik ook niet wat prachtig grijs doorkomen in dat ‘strakzwarte’ kapsel van Robin van Persie? In mijn krant las ik dat de binnenstad aan vergrijzing ten onder dreigt te gaan omdat veel winkels hier gerund worden door 50-plussers van wie er velen overwegen om er op korte termijn een punt achter te zetten. Hun kinderen staan niet te dringen om hun ouders op te volgen en dus luidt de conclusie van het onderzoeksbureau BRO dat ‘vergrijzing de couleur locale kan opbreken.’ Onzin: er staan altijd weer leuke, enthousiaste, creatieve jonge mensen met nieuwe plannen en nieuwe winkelconcepten te dringen. En geloof me, die worden snel grijs, want een winkel runnen is keihard werken en zeker geen zorgeloze bezigheid. So be it: ‘couleur locale’ staat gewoon voor kleurrijk en dát wordt je vaak pas bij je eerste grijze haren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s