‘Die van mij was wél raszuiver, veel mooier en beter afgericht’


Quint-Brit-Lux-DogEven oversteken met het pontje voor een wandeling langs het water met het mooiste uitzicht van de wereld. Dan… ‘dagsluiting’ bij Willaerts met een bakkie voor Blafmans en een borrel voor de baas. Op het terras komt hij naast me zitten, want ‘zo’n hond had hij vroeger zelf ook, maar dan mooier en wél raszuiver en zonder die knak in dat ene oor en natuurlijk veel glanzender, met dieper goudbruin en ook nog eens stukken beter afgericht.’ Nu trekt Blafmans zich over het algemeen weinig aan van kritiek, maar ik wel, dus doe ik de grootst mogelijke moeite om, starend op het beeldschermpje van mijn telefoontje, te voorkomen dat de monoloog in een dialoog zou uitmonden. Maar deze Papendrechtse ex-hondenbezitter laat zich niet afschepen. ,,Die van mij kon lijken opsporen na aardbevingen. Daar was ie voor opgeleid,’’ luidt zijn openingszet. ,,Knap hoor,’’ pareer ik sarcastisch. ,,En… heeft ‘ie er veel gevonden?’’
Even valt het stil (schaak). ,,Nee, dat niet, want we gingen nooit naar aardbevingen,’’ klinkt het verbaasd. Nu toeslaan, denk ik, en breng mijn loper in stelling met de opmerking dat er in Papendrecht, qua aardbevingen, de laatste eeuwen niet veel opzienbarends gebeurd is. ,,Jammer hè?’’ Wederom schaak, maar de man is kennelijk niet vatbaar voor ironie en vuurt onverstoord zijn tweede stelling op me af. ,,Die van mij had een politiehondencertificaat… die kon zo een inbreker opsporen, alleen al door even te ruiken.’’ Blafmans gaapt opzichtig, terwijl ik dat nou juist probeer te vermijden. ,,Was u bij de politie dan?’’ Nog altijd vol verbazing kijkt hij me aan en zegt: ,,Nee, ik werkte bij Fokker. Hoezo?’’ ,,Nou ja, vanwege dat certificaat. Of ging u in uw vrije tijd boeven vangen?’’ Wederom die blik van onbegrip en ik denk, wegwezen hier. ,,Nou, leuk om kennis gemaakt te hebben, maar ik moet nu gaan, want Blafmans heeft examen,’’ zeg ik, terwijl ik mijn hond vastgesp. ,,Goh,’’ zegt de Papendrechter. ,,Wat voor examen dan?’’ Ik draai me om en zeg: ,,O, niks bijzonders, gewoon mondeling Engels.’’ Schaakmat. Blafmans trekt aan de riem. ,,Let’s go,’’ blaft ‘ie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s