Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrob wllllantysiliogogogoch


llanfairNee, het is geen grap: de gemeente Dordrecht is van plan de naam van de industrieterreinen Dordtse Kil te gaan veranderen omdat het woordje Kil, vooral bij Engelstaligen een morbide associatie oproept. Kill (met dubbel l dan) betekent namelijk doden en zoiets schrikt natuurlijk potentiële nieuwkomers af. Ik vind het maar flauwekul (met één l), want als je zo gaat redeneren kunnen we hier wel bezig blijven. Zelf woon ik recht tegenover de ‘Bended Elbow’ aan ‘the Fast’ (waar inderdaad te hard gereden wordt) en daar kom ik dan nog wel mee weg bij mijn Engelse kennissen al ben ik, sinds die vertaalslag, wel een hoop Facebook-vrienden kwijtgeraakt. Onlangs werd in Stadspolders een verwarde Brit afgevoerd die nog nét niet gestikt was in zijn eigen kunstgebit, na het voortdurend moeten uitspreken van het Selma Lagerlöferf, waarnaar hij al geruime tijd op zoek was. Nadat iemand hem verteld had dat het niet ver van het Mina Krusemanerf af lag, had hij ‘the will to live’ eigenlijk al verloren. En spreek De Rijpstraat tegenover Engelsen vooral niet uit als ‘Rapestreet’, want dan gaan die Britten, die toch altijd al zo overstuur raken van het Amsterdamse ‘Red Light District’ nog denken dat zoiets hier, naast ‘weed and hookers,’ óók legaal is. Zorg daarnaast vooral dat Amerikanen de Dijkstraat (‘Dikestreet’) niet gaan verwarren met de Pottenkade en begin maar helemaal niet aan een vertaling van het P.A. De Kok-plein. Datzelfde geldt trouwens voor de Uranuslaan (‘Your Anus Lane’). Tijdens mijn vakantie kon een Australische hotelgenoot maar niet geloven dat een deel van mijn familie in ‘Swine-dreck’ woont (‘Poor guys!’). Nog mazzel dat hun huis niet aan de Beversebaan ligt.
Hoe dan ook, laten we gewoon trots zijn op onze eigen straatnamen. Ooit was ik op vakantie in Wales en in een plaatselijke pub bestelde ik een biertje. Die hoefde ik niet te betalen… althans áls ik de naam van het stadje waar deze pub gevestigd was, foutloos kon uitspreken.
Dat stadje heette Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch en ik denk niet dat ze het daar in hun hoofd halen om dat ooit nog te veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s