Komst Kinepolis is ‘lot uit de loterij’ voor Dordt


bioscoop_2907EA5C7054ED13C1257C47005C5227Is het nou gunstig of ongunstig dat de Belgische bioscoopgrootmacht Kinepolis de groep Wolff-bioscopen overneemt en, als gevolg daarvan, straks dat nog te bouwen complex op Stadswerven gaat runnen? Ik denk dat deze overname voor Dordrecht als geroepen komt. Sterker nog, volgens mij is deze ‘take-over’ zelfs een geschenk uit de hemel… een lot uit de loterij voor Dordt. Niet dat ik nou zo’n uitgesproken Kinepolis-fan ben, maar dit beursgenoteerde bedrijf heeft zich de afgelopen decennia bewezen als een uitermate stabiele ‘speler’ op de internationale bioscoopmarkt en dus lijkt de komst van een megabioscoop in deze stad nu eindelijk een zekerheidje.
Bij Wolff, dat de afgelopen jaren ogenschijnlijk veel moeite had om de financiering van twee bioscoopcomplexen (Utrecht en Dordrecht) rond te krijgen, begon ik de laatste tijd meer en meer het gevoel te krijgen dat het voortdurende uitstel en gedraal nog wel eens tot afstel zou kunnen leiden. In die vrees stond ik niet alleen, want ook binnen bestuurlijk Dordt werd al enige tijd hardop getwijfeld over de komst van die mega-bioscoop op Stadswerven. Wethouder Piet Sleeking eiste vorig najaar zelfs nog een definitieve ‘go or no go’ van Wolff en liet daarbij weten dat het Dordtse geduld ‘nu wel zo’n beetje begint op te raken.’
,,We willen snel duidelijkheid anders gaan we op zoek naar een alternatieve exploitant,’’ aldus de wethouder. Stoere en begrijpelijke woorden, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten wie die andere exploitant dan zou moeten zijn, want eigenlijk is er in ‘bioscoopland,’ althans als we het over ‘de grote jongens’ hebben maar één serieus alternatief en dat is Pathé. Maar juist dat bedrijf heeft in het verleden al meermalen direct of indirect aangegeven helemaal niet zo’n trek in Dordt te hebben.
Met de overname van de Wolff-bioscopen zet Kinepolis voor het eerst in haar geschiedenis voet op Nederlandse bodem. Het Belgische Kinepolis runt in ons land straks 11 bioscopen in 8 steden en het Franse Pathé beschikt hier over 21 bioscopen in 16 steden. We staan dus aan de vooravond van een ware ‘cinema-battle.’ Die begón in Dordt, kunnen we later tegen onze kleinkinderen zeggen.

Afbeelding: Wat is eerst een Wolff-bioscoop zou worden, wordt nu een Kinepolis-cinema. Het ontwerp blijft overigens hetzelfde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s