Thureborgh studentenhuis: goed nieuws met een wrang kantje


Thureborgh,,Honderd kaarsjes op mijn taart? Nee, dát lijkt me geen goed idee. Het is misschien handiger om er tien grote op te zetten… haha.’’ Op RTV Dordrecht zag ik vorig jaar een reportage over een 100-jarige bewoonster van zorgcentrum Thureborgh en de eerste gedachte die mij bekroop was: zó wil ik ook wel oud worden. Toch zat er ook een droef kantje aan die reportage, die namelijk niet in het teken stond van de leeftijd van deze blijmoedige vrouw, want ‘eeuwelingen’ zijn tegenwoordig al lang geen bijzonderheid meer. In Dordrecht wonen er momenteel ongeveer 35. Nee, het filmpje ging over het feit dat er voor haar en haar medebewoners een pijnlijke verhuizing voor de deur stond, want Thureborgh was ernstig verouderd, niet meer warm te stoken en de kamertjes en gangpaden waren veel te smal voor rolstoelen en scootmobiels. De exploitatie liep inmiddels dermate in de papieren dat er niets anders op zat dan afbreken. Gisteren las ik dat Thureborgh nu wellicht toch de sloophamer ontloopt door te worden ‘omgesmeed’ tot studentenhuis. Vooral voor Rotterdamse studenten zou een kamertje met alles er op en er aan, vlak achter het Dordtse Centraal Station en met een pendeltijd van nog geen kwartier, hét alternatief kunnen zijn voor de overbelaste en dure Rotterdamse studentenwoningmarkt. Daar zit wat in en voor de mix van het ‘wat ouwelijke en niet al te hoog opgeleide’ Dordt is de komst van studenten op HBO-niveau een prima aanvulling. Studenten, zo is onderzocht en aangetoond, maken een binnenstad bruisender en de kans is niet denkbeeldig dat ze hier, ná hun studietijd, blijven hangen en ook dát kan voor deze stad geen kwaad.
Of die leuke jongedame van honderd uit die reportage nog altijd onder ons is weet ik niet, maar wat ik wél weet is dat je oude plantjes beter niet kunt verkassen, want zoiets loopt meestal niet goed af. En hoe leg je ‘de ouwe garde’ van Thureborgh uit dat er voor hen géén geld was om in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven, terwijl er kennelijk wél geïnvesteerd kan worden in jongerenhuisvesting? Best wrang eigenlijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s