Een drijvend trouwkapelletje aan het Veerplein…


weddings_on_waterDordrecht heeft ‘t, Zwijndrecht ziet ‘t. Het zou een nieuwe promotieslogan voor deze gemeente kunnen zijn want honderden, misschien wel duizenden Zwijndrechtenaren genieten dagelijks van een sprookjesachtige Dordtse skyline. Als ik op bezoek ben bij mijn oom en tante die in die flat met die oranje luifeltjes op het Veerplein wonen, ben ik niet van het balkon af te slaan omdat ik mijn ogen maar niet kan afhouden van die voortdurend van kleur veranderende en altijd bewegende ansichtkaart. En nu bedoel ik het niet onaardig richting de buurgemeentes, maar als je in Dordrecht aan het water woont is het uitzicht, op Zwijndrecht of Papendrecht dus, toch echt beduidend saaier. Ik lees in mijn krant dat er verhoudingsgewijs veel Zwijndrechtse stelletjes buiten hun gemeente trouwen, simpelweg omdat ze vinden dat er nu eenmaal mooiere trouwplekken zijn dan hun woonplaats. En dat is waar natuurlijk… op de Bahama’s trouwen, op zo’n  goudgeel strandje, met een azuurblauwe zee en een paar palmboompjes op de achtergrond, tja, dat zou ik ook wel willen. Maar toch vind ik dat Zwijndrechtenaren zich te kort doen, want het tuindorp mag dan, zoals grote buurman Dordt, geen duizend monumenten tellen, het heeft van zichzelf zoveel meer te bieden dan je in eerste instantie zou vermoeden. Diverse zomeravonden bracht ik dit jaar, samen met Blafmans, door in dat prachtige natuurgebied ‘achter’ Kijfhoek en ik waande mij daar in heuse vakantiesferen. Ik ga nu verder niet de reisleider uithangen, maar de wandelingen die ik in Zwijndrecht maakte waren, voor deze Dordtse betontijger, van een altijd weer verrassende schoonheid.
Hoe dan ook, het Veerplein is en blijft het allermooiste plekje van Zwijndrecht en volgens mij zouden de inwoners van deze gemeente elkaar juist op die plek, met die levende ansichtkaart als decor, best het ja-woord willen geven. Mijn advies: maak van het Veerplein een trouwattractie, met een drijvend, half open kapelletje bijvoorbeeld op een pontonnetje ter hoogte van Zomerlust. Zeker weten dat ‘huwlustige’ Zwijndrechtenaren dan nooit meer ‘buiten de deur’ willen trouwen. Sterker nog, zelfs Dordtenaren komen elkaar dan op die plek massaal eeuwige trouw beloven.

Afbeeldingen: Er staat er nog eentje te koop (boven) en zo zou het er uit kunnen zien. Het uitzicht op Dordt moet je er even bij denken (onder).

floating chapel

Eén reactie

  1. Beste Kees,

    Om met mijn oude Dordtse accent te spreken ‘Leuk stukkie Thies’. En hoe treffend ook. Ik ben niet zo een schrijver als jij bent maar ik wilde je graag even berichten dat ik je collum met plezier gelezen heb.

    Hartelijk groet,
    Carel Magermans
    Zomerlust Brasserie & Restaurant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s