‘Verschuivingsverzoek’ markt komt wel wat laat


marktDe Dordtse vrijdagmarkt in de een-na-laatste week van december valt dit jaar nou nét op Tweede Kerstdag en daar hebben veel marktkooplui de smoor over in, want door die ongelukkig ‘vallende’ kalender vrezen ze nu inkomsten mis te lopen. De oplossing lijkt simpel: verschuif die vrijdagmarkt naar de woensdag vóór Kerst… de marktlieden draaien dan ongetwijfeld een lekker dagje, want voor de klanten komt zo’n ingelast ‘nét-voor-de-feestdagen-momentje’ qua planning prachtig uit. Iedereen heppiedepeppie zou je denken, maar zo simpel is het kennelijk niet, want het (twee dagen) naar voren schuiven van een marktdag is, volgens een gemeentewoordvoerder, een vorm van concurrentievervalsing. Waarom? Omdat er andere gemeentes zijn die juist op die woensdag hun vaste markt hebben. Het zou dus kunnen dat marktkooplui, die op die op die dag normaalgesproken elders staan, vanwege een mogelijk hogere omzet naar het commercieel interessantere Dordt trekken en zodoende andere markten duperen. Nu heb ik het uitgezocht en de meest nabijgelegen markten op woensdag 24 december bevinden zich in Sliedrecht (49 kramen), Hendrik-Ido-Ambacht (45 kramen) en Barendrecht (40 kramen). Ook in Heerjansdam is er op die bewuste woensdag nog een bescheiden marktje met 7 kramen. Maar ik weet zo een-twee-drie niet óf er kooplui op die markten staan die daar straks wellicht ontbreken en trouwens, áls ik als Drechtstedeling al enig mededogen zou hebben is dat richting die markten in de ‘eigen’ regio, want laten we eerlijk zijn, wat kan mij het schelen als een markt in Utrecht of Den Bosch, als gevolg van een in Dordt verschoven kalender een kaas- of visboertje moet missen? Ik gun die marktlui hun extra inkomsten van harte hoor, maar ik vind hun ‘huilie-huilie’ wel erg ‘late in the game.’ De kalender ligt immers al eeuwen vast, dus dat verschuivingsverzoek had veel eerder kunnen (en moeten) plaatsvinden. Dán was er tijd geweest om uit te zoeken hoeveel neringhouders een andere markt links laten liggen en dán pas kun je, op basis van feiten, constateren of zo’n verschuiving al dan niet netjes is ten opzichte van andere steden en dorpen. Beetje slordig allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s