Gezocht: een uitrenplek voor binnenstadshonden


Running dogTwee keer per dag neemt Blafmans me letterlijk op sleeptouw door de binnenstad en mijn armen zijn, sinds ’ie zijn intrede in ons gezin deed, inmiddels een centimeter langer geworden. Niet voor niets noemen we ’m thuis dan ook Smit Tak. Een rondje aan de riem is onvoldoende voor een type hond als Blafmans en dus ga ik dagelijks per auto richting Wantijdijk, Elzen, Develgebied (Zwijndrecht) of Sandelingen (Ambacht) om mijn ren- en zwemlustige Mechelaar te laten uitrazen.
Onlangs presenteerde ik in Duurzaamheidscentrum Weizigt een editie van het Dordt Schooncafé en we hadden het die middag onder andere over de vraag wát je, als betaler van hondenbelasting, nu van de gemeente terug-ontvangt. Wethouder Reynvaan verzekerde mij dat Dordt op jaarbasis méér kwijt is dan er binnenkomt, waar het gaat om het onderhoud van uitlaatplekken en het verwijderen van hondenpoep; die wordt immers niet door alle hondenbaasjes zelf opgeruimd. Ook ik erger me aan hondenbezitters die onder het motto ‘ik betaal toch al belasting?’ hun hond op de openbare weg laten poepen… nou ja, aan dat poepen op zich doe je niks, want ‘als ‘ie mot dan mot ’ie,’ zou ik in goed Dordts willen zeggen, maar even een zakje tevoorschijn halen, dat dichtknopen en in een prullenbak gooien is een kleine moeite. Hoe dan ook, voor een centrumbewoner, blijft het behelpen geblazen want er zijn in hartje stad welgeteld nul plekken waar Blafmans en zijn soortgenoten lekker kunnen rennen. Via deze weg wil ik een balletje opgooien namens alle hondenbezitters in de binnenstad: tussen Vrieseweg en Blekersdijk, achter dat parkeerterrein, ligt een ‘braak’ stukje groen dat hier uitstekend geschikt voor is. Er staan al hekken en met een kleine investering (twee klapdeurtjes ter afscheiding van de voetbalkooi en het parkeerterrein) is hier een prima losloopterreintje te realiseren. Eerlijk gezegd laat ik Blafmans daar al stiekem rennen, maar ik krijg een stijve nek van het voortdurend om me heen kijken of er niet een verbaalgrage stadswacht achter een boom staat. Welk hondvriendelijk raadslid dient een voorstel in?

Advertenties