‘Stemmenlokkertje’ dreigt blok aan been te worden


?????????????????????????????????????Gratis busvervoer voor ouderen, dát hebben we al in deze stad sinds Beter voor Dordt hier zo’n beetje de dienst uitmaakt. Het was immers het stokpaardje, want slim ‘stemmentrekkertje’ van BVD, die de andere politieke partijen in Dordrecht, op het gebied van verkiezingsstrategie, twee gemeenteraadsverkiezingen achtereen een lesje in doelmatigheid leerde. Toch wil ik gratis busvervoer voor ouderen niet afdoen als seniorenlokkertje, want eerlijk is eerlijk, het hééft wel degelijk nut (ouderen uit isolement trekken) en het is best wrang dat dit verkiezingsbommetje nu midden in het gezicht van ‘weldoener’ BVD dreigt te exploderen. Uit berekeningen blijkt dat Dordrecht volgend jaar meer geld dan ooit kwijt is aan gratis openbaar vervoer voor 65-plussers; het bedrag dat de gemeente aan vervoerder Arriva moet overmaken zou wel eens rond de 7 ton kunnen liggen en dat is 200.000 euro meer dan was begroot. Een flinke domper voor het college, dat tóch al voor zoveel bezuinigingsopdrachten staat en zich nu óók nog moet buigen over de vraag hoe gratis openbaar vervoer voor ouderen in stand te houden à raison van een half miljoen. Onderzoek toont aan dat 65-plussers, wanneer zij niet meer gratis mogen reizen, minder gebruik maken van de bus. In Eindhoven bijvoorbeeld, waar het gratis busreizen voor ouderen eerder dit jaar is afgeschaft, is het aantal ‘seniorenritten’ inmiddels gehalveerd en daarmee weer terug op het niveau van voor 2007 toen het gratis ‘ouderen-ov’ daar werd ingevoerd. Beter voor Dordt zal er dus aan willen blijven vasthouden, want ouderen… nou ja, vooral de wat jongere ouderen, zo is gebleken, maken graag en gretig gebruik van het BVD- kadootje. Hoe nu het gat te dichten? Opschroeven naar 67-plus? Niet onlogisch, want dát is in dit land nu toch min of meer de pensioengerechtigde leeftijd? Of toch een kleine bijdrage vragen aan de Dordtse 65-plusser? Vijftig cent per ritje bijvoorbeeld, zal voor een oudere die tóch al van plan was om in de binnenstad te gaan winkelen, toch geen struikelblok vormen? En voor wie écht zwaar onder het minimum zit valt er vast wel een regeling te treffen.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s