‘Ouderenzorg begint op de bio-industrie te lijken’


nurseMooie Grace uit Suriname. Ooit zaten we samen op de journalistenschool, maar uiteindelijk koos ze voor de zorg. Gisteren spraken we af in mijn aloude stamcafé omdat ze mij iets te vertellen had. ,,Ik ben in de ouderenzorg gegaan omdat ik het mensen graag naar de zin maak. In al die jaren heb ik nooit aan mijn keuze getwijfeld, maar nu weet ik het niet meer. Ik werk hier in Dordt mensen af als nummers en misschien vind je de vergelijking gek, maar ik moet steeds vaker aan de bio-industrie denken.’’
Ik kijk fronsend en het vervolg komt op bijna verontschuldigende toon. ,,Geloof me, ik zie mensen niet als vee hoor, maar ik weet zeker dat er managers in deze branche zitten die er daadwerkelijk zo tegenaan kijken: hoe run ik mijn stal zo efficiënt mogelijk en hou ik de kosten zoveel mogelijk binnen de perken? Die vergelijking met veeteelt is wrang, maar zo ervaar ik het wél.’’
Grace neemt een slok koffie en zegt: ,,Ik kreeg per cliënt steeds minder tijd en dat wordt streng bijgehouden. Dagelijks werken we een ijzeren schema af: douchen kan nog slechts af en toe en moet razendsnel, er is nauwelijks tijd voor een praatje en incontinente ouderen krijgen een luierbroekje om dat ’s avonds pas weer vervangen wordt. Soms kom ik aan het eind van mijn dienst mensen tegen die er nog precies zo bijzitten als ik ze ’s ochtends heb achtergelaten. Diep treurig, maar ik kon het allemaal nog een beetje compenseren door een stapje harder te gaan lopen. Nét voor mijn vakantie kreeg ik te horen dat ik er uit vlieg. Nou ja, ik mág terugkomen, alleen niet meer in loondienst.’’
,,En ga je dat doen?’’ vraag ik. ,,Nee,’’ zegt ze resoluut. ,,Ik heb ook mijn trots. In januari ga ik terug naar Suriname, waar ik bij mijn moeder intrek.’’ Ik schiet in de lach: ,,Zit je straks opnieuw in de ouderenzorg.’’ Ook Grace lacht: ,,Ben je mal, die gaat nog als de brandweer. Ze mag mij mooi een tijdje gaan verzorgen.’’
Grace zal gemist worden… door heel veel Dordtse ouderen. En door mij natuurlijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s