Dordts mooiste monument is juist die skyline


Skyline Dordt geschilderdZe is oud, hier en daar een tikkie versleten en soms een beetje de weg kwijt. Toch kan ze in deze moderne tijd nog heel leuk meekomen. Toegegeven, ze hééft er wel eens wat aan laten doen, al hebben die cosmetische ingreepjes die ze telkens weer lijdzaam onderging vaker een negatief dan een positief effect gehad. Maar ach, het deed er, op de keper beschouwd, weinig toe, want haar natuurlijke schoonheid wás altijd al haar sterkste troef en is dat, anno 2014, nog steeds. Haar naam is Dordrecht, haar skyline ongeëvenaard en niet voor niets, door de eeuwen heen vastgelegd door meesterschilders uit de hele wereld.
En nu zou het zomaar ineens kunnen dat die prachtige, nog altijd relatief ‘ongeschonden’ skyline van Hollands oudste stad straks bedorven wordt door een paar gigantische en oerlelijke windturbines, want die zouden, als het aan de gemeente Dordt ligt, straks wel eens kunnen verrijzen op het zogeheten EZH-terrein… u weet wel, dat stukje ‘wasteland’ bij De Dordtse Poorten en de McDonald’s. En ja, ik weet best dat we het hier nou niet bepaald over het allerschoonste deel van Dordt hebben dus, hoor ik u al denken: wat zou het nou helemaal uitmaken als daar een paar windturbines worden neergezet?
Mijn antwoord: een WERELD van verschil. Het is maar vanaf welk standpunt u het bekijkt, ja letterlijk zelfs, want vanaf de Papendrechtse ‘kades’ zijn die honderd meter hoge gedrochten, straks maar al te goed zichtbaar… een doorn in het oog voor wie daar destijds, misschien zelfs wel vanwége dat uitzicht op Dordrecht, is gaan wonen, om nog maar te zwijgen van de nog dichterbij wonende Staartenaren, die straks wellicht ook de herrie en de slagschaduw van die turbines moeten ondergaan.
Windmolens plaatsen, uitgerekend op dit stukje Dordt, zo vlak langs de rivier is echter niet alleen rampzalig voor Papedrechters en Staartbewoners, maar voor iedereen. Waarom? Omdat Dordt dan haar aller-sterkste troef ‘verkwanselt:’ we doen er in deze stad al jaren van alles aan om onze, ruim duizend monumenten in leven te houden, maar Dordts belangrijkste monument, een adembenemende, unieke en gezichtsbepalende skyline, geven we kennelijk moeiteloos uit handen. Onbegrijpelijk.

Afbeelding: Drie maal de geschilderde skyline van Dordrecht: boven: een deel van ‘Gezicht op Dordrecht’ van Adam Willaerts uit 1629 (Dordrechts Museum), daaronder ‘Gezicht op Dordrecht'(eveneens gedeeltelijk) van Jan van Goyen  uit 1651 (Dordrechts Museum) en onderaan de prent ‘Gezicht op Dordrecht,’ een combinatie van het gelijknamige schilderij uit ca. 1655 van Aelbert Cuyp en hedendaagse foto’s. Menno van der Weerd fotografeerde vanaf hetzelfde punt waar Aelbert Cuyp zijn schetsen maakte voor het schilderij, op de dijk in Papendrecht aan het rivierenkruispunt van Noord, Beneden Merwede en Oude Maas. Het atelier van Menno van der Weerd is te vinden aan ’t Vlak 4 in Dordrecht en zijn telefoonnummer is: 31 78 613 20 95

                                                                                                  

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s