Dankzij V&D durfden wij ons een heuse stad te noemen


V&DTja, V&D… wat moet je er van zeggen? Nu ik lees dat het warenhuis in moeilijkheden verkeert, realiseer ik me ineens dat ik al lang niet meer in het Dordtse filiaal geweest ben. Gek eigenlijk, want ik woon er zo’n beetje ‘om de hoek’ en in vroeger jaren kwam ik er bijna dagelijks, al was het alleen maar om via het Statenplein (ouwe stijl) bij het Scheffersplein te komen. Als jochie vergaapte ik me er aan die musicerende aapjes onder de roltrap en gelukkig is die magische Bimbo-box, want zo heet dat ding, na jaren van afwezigheid sinds vorig jaar weer te zien en te horen in de toiletruimte op de tweede verdieping.
Maar waarom kom ik er dan tegenwoordig nauwelijks? Behoor ik, gezien mijn leeftijd, niet meer tot de doelgroep? Vroeger deed ik er vakantiewerk en kocht ik er platen, cd’s, boeken en zelfs meubels. Ik ‘checkte’ de koopjes in de kelder en toen er nog een supermarkt op de benedenverdieping zat deed ik daar meestal mijn boodschappen. Tegen Sinterklaas was de speelgoedafdeling onweerstaanbaar en mijn kinderen schaften er, aan het einde van de grote vakantie, altijd hun schoolspulletjes aan.
Is V&D dan te ‘jeugdig’ geworden voor deze licht grijzende columnist? Zeker niet. Een kleine rondvraag thuis leerde mij dat mijn dochter (18) en zoon (bijna 16) er eigenlijk ook nooit een voet binnen zetten.
Of is de V&D-doelgroep juist ouder dan middelbaar? Geen idee en volgens mij wringt hem daar juist de schoen: V&D is een tikkie ‘onbestendig,’ karakterloos en misschien daarom wel irrelevant geworden. Toch hoop ik dat het warenhuis, toch al sinds 1900 (aanvankelijk onder de naam De Zon) een begrip in Dordrecht, zichzelf opnieuw weet uit te vinden. Deze stad heeft aan V&D namelijk onnoemelijk veel te danken. Er waren ooit tijden dat we ons, juist dankzij de aanwezigheid van dit warenhuis (al sinds 1931 gevestigd in het huidige pand) als een heuse stad durfden te beschouwen. Ik kan en wil me een Dordt zonder Vroom & Dreesmann eigenlijk niet voorstellen en daarom ga ik er vandaag zomaar iets nutteloos kopen.

Hieronder een filmpje van de musicerende aapjes, sinds februari 2013, na een lange periode in het Haagse filiaal, weer terug in Dordrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s