Een hoop spierballenvertoon… om niks eigenlijk


Popeye-300x254In Dordt is ‘de politieke pleuris’ uitgebarsten over een spotprent van Charlie Hebdo. Even wat uitleg: kort na de aanslag in Parijs riep cultuurwethouder Piet Sleeking dat er een spotprent van dit satirische tijdschrift moet komen te hangen in het Stripmuseum dat zich (wellicht) in deze stad gaat vestigen. Niet de meest handige opmerking van Sleeking, maar laten we zeggen dat hij die plaatste in het vuur van de emoties en dat hij het goed bedoelde, namelijk in het kader van de waarde die wij in dit land aan vrijheid van meningsuiting hechten. Daar heb ik op zich alle begrip voor, maar bij GroenLinks zijn ze minder blij met Sleeking’s oproep. Ook dát vind ik wel weer begrijpelijk, want waarom zou je een grote groep Dordtse moslims al te demonstratief tegen het zere been willen schoppen? Toch is de ‘bottom-line’ van het hele verhaal dat het eigenlijk nergens over gaat. Piet had het namelijk over ‘een’ cartoon van Charlie Hebdo en noemt dus geen specifieke spotprent… en trouwens, er bestáát niet eens een cartoon ‘van’ Charlie Hebdo, want die dingen worden bedacht en getekend door verschillende tekenaars, zodat je hooguit kunt spreken van een cartoon van Wolinski, Verlhac, Charb, Cabu of Honoré. Daarbij komt dat ik vind dat een wethouder zich helemaal niet moet bemoeien met de inrichting van welk museum dan ook. Daar zijn ze namelijk prima in staat om hun eigen tentoonstellingen op te zetten. In strip- en persmusea (in Nederland, België en Frankrijk) heb ik in de loop der jaren al diverse tentoonstellingen gezien over onderwerpen als vrijheid van meningsuiting, ‘spotprenten en religie’ en ‘het grensgebied tussen spot en belediging.’Daarin waren de cartoons van genoemde (en betreurde) tekenaars vaak te zien, maar dan wél in het kader van een specifieke ‘tentoonstellingsboodschap’ en dus niet uit spierballenvertoon, zoals Sleeking het nu lijkt uit te dragen.
Hoe dan ook, het is en blijft een voorbarige discussie ‘over een cartoon die niemand gezien heeft, die mogelijk komt te hangen in een museum dat er nog niet is.’ Met die woorden vatte het BVD-gemeenteraadslid Eline van der Vorm het gisteren (‘op Twitter’) treffend samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s