‘Ik spreek geen Frans, dus ik had geen flauw idee’


peter sterrenburgHet Alblasserdamse gemeenteraadslid Peter Sterrenburg stond, kort na de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, op het plaatselijke Raadhuisplein te demonstreren met het welbekende bordje ‘Je suis Charlie’ voor zijn buik, zonder dat hij, naar eigen zeggen, wist wat die woorden nu eigenlijk letterlijk en figuurlijk betekenen. ,,Tja, ik zag de burgemeester er mee staan en al die andere mensen hadden ook zo’n bordje in hun hand, dus ik dacht, dan doe ik ook maar mee.’’
Pas later realiseerde het ChristenUnie-raadslid wat er nou precies op dat bordje stond en hij kreeg daarvoor ongetwijfeld ferm ‘om de oortjes’ van zijn goedchristelijke achterban. Dat gaat stemmen kosten dacht Sterrenburg en hij verzon vervolgens de moeder van alle kutsmoezen om zich hieruit te kletsen. ,,Ik spreek geen Frans, dus ik had geen idee wat ik in mijn handen geduwd kreeg, maar nú weet ik het wel en daar ben ik erg van geschrokken, want de manier waarop dit tijdschrift mensen kwetst in hun diepste geloofsovertuiging gaat me te ver. Ik bén niet Charlie… ik zou nooit doen wat dat blad doet.’’
Die reactie leverde op een plaatselijke website en op die van Powned vooral heel veel smakeloze reacties op die ik op deze plek maar niet zal herhalen. Wat ik het meest droevig vind is dat Sterrenburg kennelijk nog altijd niet begrijpt waartegen hij nu eigenlijk heeft staan demonstreren. Dat hij twee woorden Frans niet begrijpt is op zich al ongeloofwaardig voor een raadslid, maar dat hij zelfs na de vertaling nóg de verkeerde conclusies trekt is eigenlijk veel treuriger. Nog altijd realiseert Sterrenburg zich kennelijk niet dat hij met zijn bordje niet specifiek het tijdschrift en de inhoud ervan verdedigde, maar dat de woorden ‘Je suis Charlie’ een metafoor zijn… namelijk vóór vrijheid van meningsuiting en tégen geweld en intolerantie. Ik stel daarom voor dat we volgende week met z’n allen op het Alblasserdamse dorpsplein gaan demonstreren tegen onbenullig en hypocriet demonstratiegedrag. De bordjes ‘Je suis Peter’ liggen daar al voor u klaar.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s