Een écht evenementenplein… dat hadden we nog niet


scheffersplein5We krijgen er een plein bij in Dordt en dat is zeker geen overbodige luxe. Dat nieuwe plein, tussen het Energiehuis en de nog te bouwen bioscoop moet Dordrechts enige echte evenementenplein worden. Hè, hoor ik u denken… het stikt hier toch al van de pleinen? Jawel, maar op geen enkel plein in Dordt valt vandaag de dag nog met goed fatsoen een heus evenement van formaat te organiseren. Laten we ze eens doornemen.
Het Statenplein: meteen het grootste, maar zeker niet het mooiste plein van Dordt, want de stad manifesteert zich hier aan drie zijden als het Meppel van de jaren zestig. Het Statenplein is officieel Dordrechts evenementenplein, maar dan louter voor evenementen die niet op vrijdag en zaterdag plaatsvinden, want dan staat de markt er, dus dan kan en mag er nagenoeg niks.
Het Scheffersplein: wél een mooi plein en sinds kort ook goed gefundeerd. Sinds een jaar of tien, vijftien is ‘De Beurs,’ zoals ouwe Dordtenaren het noemen, vooral een heerlijk horecaplein. Nu nog even die Portugese struikelsteentjes recht leggen dan is het ook écht een superplein. Vanwege horeca nauwelijks geschikt voor grote evenementen.
Het Vrieseplein: een plein met potentie, want eigenlijk een heerlijk Frans pleintje met een groen bomendak. Zeer ondergewaardeerd en vooral populair bij drinkebroers. Misschien krijgt dit pleintje, als hier een hotel verrijst (aan de Cornelis de Wittstraat) en als er eens wat horeca komt, ooit een keer de status die het verdient. Geschikt voor kleine evenementjes.
Het Beverwijcksplein: net als het Vrieseplein een plein met een wat ‘Frans’ karakter dat goed tot zijn recht kwam tijdens zomerse pop-up-markten. Toch ook weer geen écht evenementenplein.
Het Otto Dickeplein: een doods, tochtig en leeg plein aan het water, omgeven door seniorenwoningen. Niet evenement-vriendelijk.
Het Buddingh’plein en de Grote Markt: eigenlijk pleinen, maar in de praktijk parkeerterreinen.
Het lijkt het me dus wel wat, zo’n nieuw evenementenplein, geschikt voor grote muzikale en sportieve evenementen, gelegen aan het water (dat biedt veel perspectieven) en wellicht straks ook de ideale plek voor de jaarlijkse zomerkermis. Ik kijk er naar uit… nu alleen nog een mooie naam verzinnen. Iemand een idee?

Afbeelding: De struikelsteentjes op het Scheffersplein (foto, RTV Rijnmond)

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s