Waterschappen zijn belangrijk… er op stemmen is onzinnig


hollandse-delta-reclamefotografie-pim-vuik-fotografie-rotterdam-03Zoals beloofd kom ik terug op de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Waar ik gisteren aangaf de Provincie een overbodige bestuurslaag te vinden, zou ik van de waterschappen eigenlijk het tegenovergestelde willen beweren. Die zijn namelijk héél belangrijk, aangezien de voornaamste taak van deze instelling het drooghouden van uw en mijn voeten is. Als je in het putje van Holland woont (want dat is Dordrecht min of meer) hecht je natuurlijk grote waarde aan een goed functionerend waterschap.
Waterschappen zin op een ongeveer gelijke manier ‘ingericht’ als gemeentes, namelijk met een dijkgraaf (lees waterburgemeester) en met zogeheten hoogheemraden (zeg maar een soort natte wethouders). Zij vormen samen het dagelijks bestuur, zoals een college dat bij een gemeente is. Dat algemeen bestuur kunt ú dus gaan kiezen maar, laten we nou eerlijk zijn, u heeft, nét als ik, eigenlijk geen flauw idee waarom meneer A. nou een betere ‘watermanager’ is dan mevrouw B. Eigenlijk is het dus een totale onzinverkiezing, want u stemt ‘ins blaue hinein’ en op de keper beschouwd zit er nauwelijks een politieke kleur aan de ‘core business’ van waterschappen. Zou er echt een wezenlijk verschil bestaan tussen, laten we zeggen een christendemocratisch, een liberaal of een ‘groen’ waterschapsbestuur? Je zou hooguit kunnen stellen dat de ene partij wat meer aandacht heeft voor de milieu-aspecten die bij watermanagement om de hoek komen kijken, terwijl een andere partij misschien het reilen en zeilen van onze economie wat hoger in het vaandel heeft staan. Uiteindelijk draait het in deze branche om vakkundigheid… wij kiezers hebben geen enkel benul wie nou de meest vakkundige waterbestuurder is. Conclusie: het waterschap is een belangrijke organisatie die er voor zorgt dat wij hier in dit laaggelegen landje, tegen een schappelijke prijs droge voeten en schoon water houden. Het nut van verkiezingen in deze tak van sport zie ik niet: dit soort technische verantwoordelijkheden horen wat mij betreft te vallen onder de noemer ‘overheidsdienst.’ We stemmen toch ook niet op onze favoriete generaal, politiecommissaris of brandweercommandant? In dit soort functies willen we gewoon de beste persoon op de juiste plek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s