Na een uurtje ‘op de koffie’ werd ik al gillend gek


geluidsoverlastJe zal er toch wonen, boven dat winkelcentrum  Drievriendenhof, waar slopers en bouwers al sinds begin januari bezig zijn met verbouwingswerkzaamheden die de komst van kledinggigant Primark mogelijk moeten maken. Erger nog, je zal daar wonen en niet dagelijks, pak hem beet, een uurtje of acht ‘uithuizig’ zijn, bijvoorbeeld omdat je vanwege kleine kinderen aan huis gebonden bent, omdat je thuis werkt of omdat je werkloos of gepensioneerd thuis zit. Ik heb het nu persoonlijk een uurtje moeten aanhoren (ik was even op de koffie bij een van de huurders aan de Kolfstraat in een appartement vlak boven die werkzaamheden) en ik werd er eerlijk gezegd na tien minuten al gillend gek. Voorlopig is het werk ook nog lang niet gedaan, want de sloopherrie van bulldozers, betonkrabbers en heimachines duurt nog minstens tot 1 juli van dit jaar. Nou ja, langer nog dan dat, want pas op die datum wordt het casco opgeleverd en vervolgens moet die Ierse kledingboer d’r nog in met al z’n spulletjes en dat zal ongetwijfeld ook geen geruisloze exercitie worden.
De huurders blijken in de praktijk behoorlijk rechteloos te zijn en moeten de overlast min of meer voor zoete koek slikken. ,,Eigenlijk worden onze klachten over de herrie structureel door de verhuurder en de omgevingsdienst ontkend. De toelaatbare geluidsgrens ligt namelijk op 80 decibel en dan is 79 decibel formeel gesproken géén overlast. Maar geloof me, met 79 decibel aan herrie onder je kun je in de woonkamer écht geen gesprek voeren,’’ aldus een, meestal thuis vertoevende huurder. ,,Elke ochtend rond acht uur, in het begin was dat zelfs al om zeven uur, word je als het ware uit je bed geschud en kun je maar beter de deur uit gaan, anders is het simpelweg niet vol te houden. Maar eenmaal buiten maak je tóch kosten, want je gaat nu eenmaal niet de hele dag door de stad wandelen of op een bankje in het park zitten.’’
Als tegemoetkoming biedt verhuurder/beheerder CBRE haar huurders nu één maand huur aan (gemiddeld zo’n 750 euro), uit te betalen aan het eind van werkzaamheden. Een schamele en beschamende fooi voor zoveel overlast, lijkt me.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s