Schaamteloos en zonder enig historisch besef…


dulferGezien de uitslag van de laatste verkiezingen moet ik helaas concluderen dat ik in een PVV-stad woon… in Venlo aan de Merwede. Maar goed, ik zal het voor één keer door de vingers zien, want ik ben al lang blij dat die PVV-aanhangers op dit eiland überhaupt de moeite hebben genomen om te gaan stemmen (bij het minste geringste regenbuitje haken ze meestal af) en diep in mijn hart weet ik dat het gros van de PVV-stemmers vooral uit onvrede en machteloosheid stemt en niet vanwege het feit dat ze het griezelige gedachtegoed van Gekke Geert nu daadwerkelijk koesteren. Makkelijk taalgebruik, oneigenlijke vergelijkingen en vooral veel vingerwijzen (’Minder Marokkanen… dát gaan we regelen, ’ ‘Geen cent meer naar de Grieken maar naar onze zieken’) spreekt kennelijk tot de verbeelding van mensen die zich, op welke manier en door wie dan ook, (Rutte, Samson, Europa, de wethouder, de sociale dienst, iedereen die Mohammed heet) ernstig ‘gepakt’ voelen. En dan stem je dus op die persoon die het wél makkelijk kan uitleggen, zoals mevrouwtje Tessa Dulfer uit Dordrecht bijvoorbeeld (ze stond op plek 4 van de Provinciale PVV-lijst) die schaamteloos en zonder enig historisch besef die ouwe slogan ‘Eigen volk eerst’ maar weer eens uit die kast haalt. Nee, daar bedoelt ze écht niks verkeerds mee hoor: ,,Ik maak me sterk voor de mensen die Nederland na de oorlog hebben opgebouwd. Ze moeten goede zorg krijgen.” Ja hoor, mevrouwtje Dulfer uit Dordrecht, jij maakt je sterk voor ouderen die goeie zorg verdienen. Da’s prima, dat doe ik ook en dat doen we allemaal, maar dat is niet de betekenis van die beladen uitspraak die al in de jaren tachtig door het Vlaams Blok en de CP’86 (de voormalige Centrumpartij van Hans Janmaat) gebezigd werd. Daar werd iets héél anders mee bedoeld en ik verdenk je er sterk van dat jij die griezelige slogan nu gebruikt als fraai cadeaupapiertje om een hele enge surprise te omhullen. Die surprise is een aapje, dat op een kwade dag zomaar ineens ‘uit de mouw’ komt. Ik wens je veel wijsheid toe op je provinciestoeltje.

2 reacties

  1. In Rd vers beton zitten er ook van dit soort figuren, die veelal hun hist. besef naar zich toe vertalen, omdat de oude garde (zoals ik) aan het uitsterven is en er minder tegengas is. In de vm DDR zei men:”röntgen ogen moet je hebben om die elementen te bestrijden” Ik tracht op “poëtische” ze af en toe een knal onder de gordel te geven. En dat lukt soms. Mijn steun heb je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s