Heerlijke mix van heden en historie in prachtdecor


koningsdag2015-copy3Ga er maar aan staan, je hoort als burgemeester ruim een half jaar geleden dat je stad is uitgekozen voor de eerste Koningsdag nieuwe stijl of, zoals ze dat tegenwoordig noemen ‘twee-punt-nul.’
En dan moet je dus iets in werking gaan zetten en zo snel mogelijk aan de slag met z’n allen, want de tijd vliegt en voor je het weet staat de koninklijke visite al aan de stadspoort te kloppen en kijkt héél Nederland mee hoe een nog altijd relatief onbekende middelgrote provinciestad in Zuid-Holland er anno 2015 voor staat, ofwel hoe Dordt en Dordtenaren zich ‘aan den volke’ presenteren. Zijn we wel ‘cool’ genoeg, of wordt het weer zo’n tuttig Libelle-kransje met rappende peuters en een overdosis zingende Tenalady’s in zelfgepunnikte broekpakjes? Nee, dát werd het gelukkig niet. De combinatie van een spectaculaire vlootschouw, een indrukwekkend kwartiertje Bach in de Grote Kerk en de zelfs wat emotionele opening van Dordts nieuwste museum Hof van Nederland, onderbroken door vaar-, bus- en wandeltochtjes van de koninklijke gasten, was een perfecte mix van heden en historie in het fraaist denkbare decor dat je als regisseur maar bedenken kunt, namelijk het ó zo fotogenieke Dordrecht met heuse, door een Oranjezon beschenen ‘Van Goyen-wolkjes’ in het zwerk.
Conclusie: het was mooi, het was boeiend en het was prima PR voor mijn stad, die nu definitief heeft aangetoond zich moeiteloos te kunnen meten met toeristentrekpleisters als, pak hem beet, Delft, Haarlem, Leiden, Gouda of Alkmaar.
Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik zelf al meer dan zestien uur ‘in de benen’ omdat mij ook een bescheiden taakje was toebedeeld: het verschaffen van verbale tekst en uitleg bij de Grande Parade aan onder andere de koninklijke familie, gezeten op de tribune, die pal voor Bellevue was opgetrokken.
Of ik dat een beetje naar tevredenheid gedaan heb moeten anderen maar beoordelen, maar ik werd gistermorgen natuurlijk wel véél te vroeg wakker met zo’n ‘ik-moet-naar-de-tandarts-gevoel’ en dus zette ik, met meer lood in de cowboylaarzen dan ik verwacht had, even na zevenen, koers richting Groothoofd, waar ik veel te vroeg arriveerde.
Die spanning verdween als sneeuw voor de zon toen ik daar, na een half uurtje ijsberen aan het Drierivierenpunt, de mensen van de organisatie van deze Koningsdag aantrof. Zij straalden een heerlijke rust uit, namelijk de rust van mensen die goed beslagen ten ijs komen.
Mijn kleine kijkje in de keuken die ‘organisatie Koningsdag Dordt 2015’ heet was een inspirerende ervaring, want ik zag en voelde bevlogenheid bij mensen die niet alleen hele mooie dingen bedacht hebben, maar ook een nieuwe standaard hebben ‘neergezet.’
Het mooiste compliment kwam dan ook van de koning zelf toen hij de dag afsloot met de woorden: ‘Dordt heeft de lat hoog gelegd.’
Ik maak in ieder geval nooit meer flauwe grapjes over ambtenaren, sterker nog ik zou deze (inter)gemeentelijke ‘BV Koningsdagorganisatie’ van harte willen aanbevelen aan de gemeente die Koningsdag 2016 in de steigers moet gaan zetten, want… ik zeg het nogmaals… ga er maar aan staan.
O ja… en niet vergeten Jubal alvast in te boeken.

Afbeelding: Han Bakker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s