Dordt: van kijkcijferkanon tot toeristentrekker


jarko

‘Als ik er niet al zou wonen, zou ik het onmiddellijk gaan doen,’ vond ik de mooiste opmerking die ik maandag iemand, staande bij een beeldscherm in de stad, hoorde maken.
Sorry, misschien heeft u al een overdosis oranje gehad, maar ik kan het toch niet laten om er nog één keer op terug te komen. Het is vandaag ‘the day after the day after’ en natuurlijk ben ik net zo benieuwd als u of het hoge kijkcijfer van ‘Koningsdag Dordrecht 2015’ (er keken er miljoenen) aan het einde van deze zomer ook daadwerkelijk iets betekend heeft voor Dordt als toeristentrekker. Dat moeten we natuurlijk nog afwachten, al heb ik er wel een goed gevoel over. Intussen wil nog lekker even napruttelen over wat, volgens mij, voor heel veel Dordtenaren, een dagje om in te lijsten was. Gelukkig heb ik ook nog wel wat te zeuren hoor (je blijft columnist nietwaar?) want toen ik thuis kwam van de vlootschouw stond er zomaar ineens een stomdronken kerel tegen de gevel aan de overkant van mijn huis zijn blaas te legen, terwijl er aan twee kanten van mijn straat hele kuddes van die blauwe pispakken waren neergezet. Geloof me, ik ben van nature niet gewelddadig, maar laat ik het zo zeggen… het begrip ‘Oranjebal’ kreeg voor deze zeikerd gisteren een geheel nieuwe betekenis. Z’n fiets staat er nog trouwens, maar dat begrijp ik wel.
Er zijn nóg wat ‘dingetjes’ die me van het hart moeten. Ik ben vaak kritisch op de lokale omroep en dat komt wel eens hard over, want ik realiseer me donders goed dat ze daar met beperkte middelen hoge bergen moeten beklimmem. Maak maar eens een mooi verslag van het Koninklijk bezoek terwijl je weet dat een beter geoutilleerde NOS, RTL en Rijnmond, plus cameraploegen uit Duitsland en China, de hele dag lang in hetzelfde vijvertje zitten te vissen. Maar RTV Dordrecht steeg gisteren boven zichzelf uit en presenteerde (na een moeilijke instart even na acht uur ’s avonds) een aangename reportage en ook Drechtstad FM zat er een etmaal lang live bovenop. Daar neem ik mijn oranje petje voor af.

Foto: Jarko de Witte van Leeuwen (www.koningsdagdordrecht.nl)

Advertenties

3 comments

  1. Ik vond het overigens wel jammer dat we je commentaar tijdens de parade niet op de TV te horen kregen. Zelf stond ik langs de kade ter hoogte van Jongepier. En ook daar kregen we niets mee wat je ons allemaal te vertellen had. Ik weet niet of de locale omroep dit wel heeft opgenomen, want ik zou het graag nog een keer terug willen horen. Zelf vond ik de NOS vrij amateuristisch overkomen qua voiceover. De beelden daarintegen waren schitterend.

    Als Dordtenaar heb ik met mijn familie enorm genoten van deze bijzonder Koninklijke dag.
    Vooral wat zich afspeelde op Het Hof vond ik heel mooi en goed in elkaar gezet. En wat kan onze burgemeester spreken zeg! Heel mooi zoals hij de dag omschreef, de regio niet vergat, en iedereen bedankte. En volgens mij ook nog zonder autocue.
    En als slot de uitspraak van de Koning, die het negatieve gezegde over onze stad samen met het volk omboog tot één en al lof voor ons eiland. Eigenlijk iets wat wij allang wisten, maar nu weet heel Nederland het.

    • Dank voor je reactie Wouter. Helaas was mijn commentaar echt louter op de VIP-tribune te horen. Maar hoe dan ook, het was een prachtevenement en natuurlijk ook een prachtdag. Groet, Kees.

  2. was inderdaad een geweldige dag, maar avonds hoorde ik buiten rumoer en keek uit ons woonkamerraam (we wonen aan de Vrieseweg Zwaanhofcomplex) en zag twee viezerikken van het mannelijk geslacht tegen de voordeur van de overbuurman plassen, ik raam open en ze uitgescholden voor vuile viezerikken, waar ze erg om moesten lachen, als we op de begane grond hadden gewoond, had ik ze met plezier een paar bitterballen bezorgd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s