Een dreigende sfeer in nachtelijk Crabbehof


crabbehof3Het contrast tussen de twee buurwijken  is schrijnend: waar Wielwijk het afgelopen decennium alleen maar mooier, prettiger en ja… óók veiliger is geworden, gaat het in Crabbehof juist rap bergafwaarts. De metamorfose die de wijk na zonsondergang ondergaat is vergelijkbaar met die in de Vogelbuurt; overdag ziet het er allemaal nog best aardig en vredelievend uit, maar in de avonduren slaat de sfeer griezelig snel om. Nachtelijk Crabbehof is deels een ‘no-go-area’ geworden en dat gaat me aan het hart. Ik heb namelijk een zwak voor deze wijk, waar ik in mijn jeugd zoveel vriendjes had, waar ik vandaag de dag nog altijd graag mijn boodschappen doe in het prettige, alweer 51 jaar oude winkelcentrum en waar zoveel leuke mensen, van ‘veelkleurige’ komaf,  avond aan avond vredig samen komen in Resto Van Harte omdat je daar voor een paar eurootjes héél lekker en gezond kunt eten.
In Crabbehof wonen veel goedwillende en vredelievende Dordtenaren en niet voor niets schreef ik precies vier jaar geleden op deze plek nog zo hoopvol over deze wijk. Maar nu is alles toch écht weer héél anders: Crabbehof is, in tegenstelling tot de met Vogelaar-centjes opgeknapte delen van Wielwijk en Oud-Krispijn, in een negatieve spiraal beland en dus moet ik mijn positieve woorden van destijds, zij het met veel tegenzin, weer inslikken. Vechtpartijtjes, overvallen en straathandel (drugs en gestolen waar) zijn er aan de orde van de nacht en de sfeer is er, ja zelfs al in de vroege avonduren, ronduit dreigend te noemen. Die dreiging komt vooral van specifieke groepen jongeren die hun wijk ’s avonds en ‘s nachts in een stevige greep houden. Het begrip ‘bende-strijd’ gaat misschien iets te ver, maar het draait hier wel degelijk om rivaliserende groepen die het op elkaar gemunt hebben, enerzijds vanwege een specifieke etnische achtergrond (land van herkomst tegen land van herkomst zeg maar) en anderzijds om de criminele touwtjes, waar nodig met geweld, in eigen hand (lees: groep) te houden. Wat lukt er in Wielwijk wél, wat in Crabbehof kennelijk niet lukt? Wie het weet mag het zeggen.

Eén reactie

  1. Ik ben in Crabbehof opgegroeid en ik heb 19 jaar in Crabbehof gewoond. Maar om het s’avonds een ”no-go-area” te noemen vind ik echt te ver gaan. Je doet alsof Crabbehof een ghetto is waarbij jongeren van verschillende ethische achtergronden op elkaar gemunt hebben? Kennelijk ken jij de buurt niet! De meeste jongeren waar jij het over hebt komen niet eens uit Crabbehof maar uit andere wijken in Dordrecht! De meeste jongeren die in Crabbehof woonden zijn al lang verhuist naar andere steden of wijken (Zwijndrecht, Rotterdam etc.). Hoewel Crabbehof geen ghetto is, is het wel een achterstandswijk. Het handelen van drugs en gestolen goederen in Crabbehof gebeurt al jaren dat is niks nieuws. De lage inkomen van buurtbewoners is ook niks nieuws. Vroeger kwamen de jongeren uit Crabbehof bijna niet aan een baan en om snel geld te verdienen was de keuze aan drugs verkopen of andere activiteiten. De lokale supermarkten in Crabbehof namen de jongeren in Crabbehof niet eens aan maar wel uit andere wijken. Ja, zo creëert men hangjongeren die zowel thuis als op straat niks te doen hebben. Maar goed de oude jongeren uit Crabbehof die hebben hun leuke tijd al gehad in CB! Nu Wiardi Beckmanplantsoen plantsoen en Van den Tempelstraat plat zijn, zijn een grote deel van de jongeren die daar woonden nu ook weg, en begint Crabbehof langzaam een senioren wijk te worden. Colijnstraat gaat binnenkort ook helemaal plat. Kortom Crabbehof was vroeger een gezellige wijk om te wonen er was LEVEN in Crabbehof. Bedankt minister Vogelaar voor de scheiding en negatieve nieuws over Crabbehof. Talent heerste in Crabbehof (muziek, voetbal etc.).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s