Leed parkeerkosten evenredig delen


Parking5

Ik herinner me een Regenboogstraat uit mijn jeugd die nog niet voor de helft gevuld was met auto’s. Veel ruimte om te voetballen dus en dat deden we dan ook volop, op een leeg parkeerterreintje, dat leeg bleef omdat onze papa’s zich de luxe konden permitteren hun auto even verderop te parkeren. Zo sneed het mes aan twee kanten, want méér ruimte voor voetbal en minder kans op autodeuken als gevolg van ‘afzwaaiers.’ Maar wij, de kinderen van de Regenboogstraat, werden volwassen en omdat we qua leeftijd zo’n beetje gelijk op gingen, waren we op een gegeven moment bijna allemaal zélf autobezitter. Ons gezin alleen al was goed voor vijf auto’s en we waren geen uitzondering. Als ik vandaag de dag in de Regenboogstraat kom zie ik meer blik dan steen en nauwelijks voetballende kinderen.
Zo moet het ongeveer ook gegaan zijn in die straatjes tussen het Merwesteinpark en het Energiehuis, met dit verschil dat deze buurt dicht bij het station en de binnenstad ligt en dáár kost parkeren nu eenmaal geld. Forenzen en binnenstadsbewoners die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, stallen hun blik op die plekjes waar het nog gratis is en hebben daar een stevige wandeling voor over. Gevolg: geen parkeerruimte meer voor de buurtbewoners zelf en zo ontstaat de welbekende discussie over het al dan niet invoeren van betaald parkeren… een discussie die eerder al in Reeland, Schil, Lijnbaangebied en Nieuw-Krispijn plaats vond. Wél invoeren in een specifiek deel van ‘het probleemgebied’ veroorzaakt een waterbedeffect, want zij die niet willen betalen gaan gewoon een paar straatjes verderop kijken. Niet invoeren is óók geen optie, want de parkeernood in de probleemstraten wordt zo’n beetje wekelijks nijpender. De oplossing? Ik vind dat iederéén die een auto op de openbare weg stalt moet dokken… in héél Dordt dus, al kan ik me voorstellen dat je in een buitenwijk minder betaalt dan in en rond het stadscentrum, waar de ruimte nu eenmaal schaarser is… daar is vast wel een formule voor te bedenken. Door het leed gezamenlijk te dragen zou het maandbedrag relatief laag kunnen blijven.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s