Afname aantal tienermoeders gaat in Dordt opvallend traag


social

Playertaks.. het lijkt me nu al een kansrijke kandidaat voor hét woord van het jaar 2015, al staan er op die shortlist (meneer de columnist is zelf voorzitter van de ‘woordkeuzeclub’) nog wel wat méér pareltjes, maar die hoort u zo tegen het einde van dit jaar.
Het begrip playertaks komt uit de koker van het plaatselijke CDA, om precies te zijn van het burgerraadslid Christiaan Merkuur. Met deze maatregel wil hij jonge vaders treffen die een jong meisje bezwangerd hebben en vervolgens, soms zelfs letterlijk, de benen nemen.
Door het invoeren van zo’n playertaks kun je deze ‘wegloopvaders’ (dat woord staat inmiddels ook op de shortlist) korten op hun uitkering. Of dat voorstel een haalbaar voorstel is, of beter gezegd, of het idee op een dag ooit een keer écht handjes en voetjes gaat krijgen, kan ik moeilijk inschatten, maar intussen heeft Mercuur er persoonlijk wél heel aardig mee gescoord: het artikel hierover dat gisteren in deze krant verscheen, is inmiddels opgepakt door zo’n beetje alle landelijke media en het begrip playertaks was gisteren zelfs booming op het internet.
Je zou kunnen stellen dat de jonge CDA’er zichzelf er als politieke ‘player’ leuk mee op de kaart gezet heeft. Van die jongen gaan we nog véél horen, denk ik.
Wat ik mij intussen afvraag is: hoe komt het dat er juist in deze stad zoveel tienermoeders en al dan niet ‘weggedoken’ tienervaders rondlopen? Dordrecht staat al jaren landelijk in de top tien met het aantal tienerzwangerschappen en elk jaar komen er hier nog altijd zo’n 70 tienermoeders bij. Onderzoek wijst uit dat opleidingsniveau, thuissituatie en etniciteit daarbij een grote rol spelen: relatief veel Dordtse tienerouders zijn van Antilliaanse of Surinaamse origine en veel moeders van tienermoeders (dat dan weer los van etnische afkomst) waren zelf ook al vóór hun 18de jaar moeder.
Overigens neemt het aantal tienermoeders landelijk de laatste jaren gestaag af. Ja, ook in Dordt, al gaat die afname hier opvallend veel trager dan in de rest van het land. Op het gebied van voorlichting en preventie is hier blijkbaar nog heel veel werk aan de winkel.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s