‘Het is hier niet zo mooi als op televisie’


Visbrug,,Op de buis zag het er toch écht heel anders uit,’’ zegt de vrouw naast me op het terras schuin tegenover de gebroeders. Haar man, naast haar, knikt bevestigend en kijkt nog eens demonstratief op zijn kaartje.’’ Ik heb het dagjesechtpaar uit Barneveld zojuist uitgelegd welke route het Koninklijk gezelschap, nu een maand geleden, had afgelegd en stel voor een stukje met ze op te lopen, via de Groenmarkt, richting Scheffersplein. ,,Als we daar zijn vertel ik hoe de wandeling destijds verder liep richting het Hof.’’ ,,Is dat met dat bruggetje?’’ zegt de vrouw. Ik knik bevestigend. De man nipt tevreden aan z’n ouwe Rutte, maar de vrouw kan er nog steeds niet over uit. ,,Het is hier niet zo mooi als op televisie,’’ herhaalt ze en ik moet haar, zij het met tegenzin, gelijk geven. We kijken uit op het leegstaande pand waar tot voor enkele weken geleden de Schoenenreus gevestigd was met, in het verlengde daarvan, het altijd wat misselijk makende blauw en geel op die reusachtige lichtbak van Zeeman.
Het regent en Xuan van de loempiakraam staart wat mistroostig voor zich uit. Ik heb begrepen dat de gemeente het zicht vanaf de omgeving op de Voorstraathaven wil verbeteren en dat er ook een toegang richting het water moet komen, een tweede opstapplek  voor de Fluisterboot zeg maar. De grote vraag is of Xuan dan mag blijven of dat hij na 28 jaar een ander plekje krijgt? De ongetwijfeld mooie plannen ten spijt hoop ik tóch op het eerste, want Xuan en de Visbrug horen bij elkaar als Johan bij Cornelis. Wist u trouwens dat deze voormalige bootvluchteling een veelgelezen dichter is? Zijn pennenvruchten verschijnen regelmatig in de grootste Vietnamees-talige krant van de Verenigde Staten en er schijnt zelfs een in het Nederlands vertaalde bundel met zijn verzameld werk in de maak te zijn. Als Xuan me ziet lichten zijn ogen op en hij zwaait vrolijk. Zijn lach fleurt de hele Visbrug op en als bij toverslag breekt een voorzichtig zonnetje door.
,,Mooi hè, dat ouwe houten kraampje?’’ zeg ik tegen de dagjesdame. Ze kijkt me verbaasd aan.

Afbeelding: de Visbrug, met op de achtergrond de loempiakraam van Xuan Tran. (Foto VVV.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s