Qua cultuur gaan we lekker… nu de rest nog


proud3Tien jaar geleden bungelde Dordt nog onderin de ‘hitparade van meest aantrekkelijke steden om in te wonen.’ Toen stonden we 30ste van de 50 en dat was natuurlijk diep treurig.
Waar ik het over heb? Over de woonaantrekkelijkheidsindex 2015. In dit woensdag gepresenteerde lijstje (ook wel de Atlas voor gemeenten genoemd) worden jaarlijks de 50 grootste gemeenten van ons land op meer dan 40 punten met elkaar vergeleken. Het gaat dan om zaken als aantrekkelijkheid, werkgelegenheid, bereikbaarheid, welvaart, cultureel en culinair aanbod en de ‘waar voor je geld’ die je krijgt als je in een van die 50 steden een huis koopt.
Het blijkt dat we 17de op die lijst staan en dat is héél behoorlijk. Dát we daar staan heeft veel en van alles te maken met de enorme investeringen die hier de afgelopen jaren gedaan zijn in de, zeg maar, culturele hoek. Zo is het Dordrechts Museum, na die grootscheepse verbouwing, nu een ware toeristentrekker geworden, hebben we tegenwoordig een heus filmhuis en bijna een bios, is Kunstmin (óók na een opknapbeurt) weer dat pareltje dat het ooit was en mogen we ons, na de renovatie van het Hof tot ‘Hof van Nederland’ en met het binnenkort te openen Onderwijsmuseum een heuse museumstad noemen. Verder stikt het hier van de monumenten en die worden tegenwoordig, heel wijselijk, niet meer gesloopt maar ‘bewaard,’ en zó beland je dus op die fraaie 17de plek, met uitzicht op hoger. Dat is mooi en beter dan 19de, want dáár stonden we namelijk drie jaar geleden rond deze tijd. Het is zelfs véél beter dan vorig jaar, want toen bleken we gezakt te zijn naar plek 22, dus je mag stellen dat we, na een tijdelijk dipje, weer een gestaag stijgende lijn te pakken hebben en bij ‘gestaag’ krijg ik altijd een prettig gevoel. ‘Recht zo die gaat,’ zeggen ze in de maritieme sector… we liggen op koers. Vandaag even polonaise lopen dus, want dat mag als je gescoord hebt. Valt er dan helemaal niks te mekkeren? Ja hoor, plenty. Morgen in deze column: de kleedkamerevaluatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s