Die zeventiende plek heeft ook een wrang kantje


voedselbank-490x231Een klein en terecht feestje was er, eerder deze week, toen bekend werd dat ‘we’ in de zogeheten woonaantrekkelijkheidsindex gestegen zijn naar een 17de plek. Daaruit zou je kunnen opmaken dat Dordt, op 16 andere steden in dit land na, de meest aantrekkelijke plek moet zijn om te wonen, maar dat is wel héél kort door de bocht en ook nog eens behoorlijk subjectief. Die aantrekkelijkheid is nu eenmaal niet louter aan feitelijkheden te staven, want er is ook nog zoiets als gevoel. Amsterdam staat bijvoorbeeld bovenaan, maar ik hoef er écht niet te wonen, nee zelfs niet als mij daar een leuk grachtenpandje zou worden aangeboden. Dan nóg bleef ik liever Dordtenaar, want in deze stad ligt nu eenmaal mijn hart en hier wonen de mensen om wie ik geef en met wie ik leef. Emmen werd laatste, maar ik ben er van overtuigd dat er veel Emmenaren zijn die precies zo over hún stad denken als ik over de mijne.
Dat Dordt op die fraaie 17de plek staat heeft, zoals ik in mijn column van gisteren al aangaf, veel te maken met de enorme investeringen die hier de afgelopen jaren op cultuurgebied gedaan zijn (Dordrechts Museum, Kunstmin, Energehuis, Hof van Nederland, Onderwijsmuseum). Da’s mooi, maar zeker niet zaligmakend, aangezien deze stad nog altijd ver onder de maat scoort op sociaal-economische gebied (46ste van de 50), om over veiligheid (41ste) nog maar te zwijgen. In deze stad wonen relatief veel laagopgeleiden en, in het logische verlengde daarvan, veel mensen die moeten leven van een bijstandsuitkering of een minimuminkomen. Niks mis met die cultuurinvesteringen hoor, die maken een stad mede tot toeristentrekpleister en da’s goed voor de lokale economie. Toch zal de bestuurlijke nadruk de komende jaren vooral moeten liggen op zaken als opleiding en werkgelegenheid. Een veelzijdig cultuuraanbod, fraaie monumentenpandjes en een brede keuze uit leuke cafés en restaurants… da’s allemaal prachtig voor die mensen die zich dat kunnen veroorloven. Voor wie wekelijks noodgedwongen in de rij staat bij de Voedselbank is zo’n zeventiende plek van bitter weinig betekenis… het zal hooguit een wat wrang gevoel te weeg brengen.

Eén reactie

  1. Hi,I check your blogs named “Die zeventiende plek heeft ook een wrang kantje | Kees Thies” on a regular basis.Your writing style is witty, keep up the good work! And you can look our website about powerful love spells.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s