Creatief bezuinigen… dat doen we thuis ook


Sleeking cartoon‘Het is rot, maar te doen en met wat creativiteit lossen we het wel op.’’ Het is de verbale bijsluiter van wethouder Piet Sleeking bij een aantal, door het college aangekondigde bezuinigingen die er niet om liegen. Zo gaan diverse gemeentelijke belastingen omhoog, moet Dordts duurste hobbyclubje, de lokale omroep, een tonnetje inleveren, krijgen grote evenementen als Dordt in Stoom en de Kerstmarkt minder gemeentesteun en voelen een paar ambtenaren die op het Stadskantoor dicht bij de deur zitten zich momenteel als een kalkoen in november.’ Of het historische woorden van Sleeking zullen zijn zal de toekomst uitwijzen, maar ik heb ze alvast op de kaasschaaf laten graveren zodat we thuis ook een beetje alert blijven, want als gevolg van al die bezuinigingsnood gaan OZB en afvalstoffenheffing omhoog en moeten we ook méér gaan betalen voor onze parkeervergunning en dus gaan wij… gaat ú… het ook in de huishoudportemonnee voelen. We zullen het thuis, geheel en al volgens het motto van Piet, creatief oplossen: ik drink voortaan alleen nog maar bier van de Lidl (als ik dat merk heb leren uitspreken), Blafmans zit op een cursus bedelen, mijn dochter ‘Paris’ wordt tijdens het V&D Prijzencircus vastgeketend aan de radiator, mijn vrouw snoeit voortaan zelf de tuin (ze vond die tuinman wel érg leuk, dus daar ben ik mooi vanaf) en mijn zoon staat momenteel af te wassen in een Italiaans restaurant… dat moest wel, want anders lieten ze ons niet gaan.
Maar nu even serieus: dit college heeft de afgelopen jaren behoorlijk ingeteerd op de reservepot en het is de vraag of dat nou allemaal wel zo verstandig was. Toegegeven, de aangekondigde maatregelen zijn deels een direct gevolg van Rijksbezuinigingen en ook waren er een paar behoorlijke tegenvallers (financiële malaise bij de voormalige GGD en ToBe). Tegelijkertijd is er veel geïnvesteerd in de cultuursector (Energiehuis, musea, Kunstmin, Filmhuis, bioscoop etc.) en eerlijk is eerlijk, die investeringen hebben van deze stad een leukere stad gemaakt om in te wonen en ook een leukere stad om te bezoeken. Alleen al dáárom wacht ik nog even met mijn oordeel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s