In Sliedrecht ‘gijzelt’ een minderheid de zondag


zondagJong zijn in Sliedrecht, da’s niet altijd makkelijk… zeker niet voor wie niet braaf wenst mee te huppelen in de zondagse hoedjesparade. In het Godvrezende baggerdorp, waar de tijd al zo lang lijkt stil te staan, houdt men nu eenmaal van orde en overzicht en dus kun je er als jongere maar beter zoveel mogelijk binnen de lijntjes kleuren. Ora et Labora, ofwel ‘bid en werk’ (vrij vertaald… ‘Go with the flow’) is er het aloude credo en wie op de dag des Heeren liever uitslaapt dan ter kerke gaat, doet er maar beter aan om zich op z’n minst een beetje ‘sjakies’ te houden en te allen tijde een setje oordopjes onder het hoofdkussen te bewaren… kerkklokken zijn immers onverbiddelijk voor katers.
Binnen de lijntjes kleuren doet Jeyantha Kathiravelu allerminst en alleen al dáárom heb ik veel sympathie voor deze 19-jarige studente die zich, als PvdA-burgerraadslid in Sliedrecht inmiddels ontpopt heeft als een volleerd ‘knuppeltjes-in-het-hoenderhok-werpster.’ Jeyantha noemt zichzelf ‘Het Rode Meisje van Sliedrecht’ en op de website van de lokale PvdA geeft ze, zoals ze het zelf omschrijft, ‘ongecensureerd een wekelijks inkijkje’ in haar Sliedrechtse leven. swing-bellAfgelopen zaterdag ‘haalde’ ze daarmee deze krant, toen ze in haar column het zondagse klokgelui in Sliedrecht aan de kaak stelde. Nee, niet om gelovige plaatsgenoten te jennen, maar als reactie op de lokale SGP die een stokje dreigde te steken voor het jaarlijkse Elektra-tuinfeest in het dorp. Jeyantha maakte vervolgens haarscherps duidelijk dat het niet kerkgaande deel van Sliedrecht  – nog altijd 60 procent – het klokgelui op zondag ‘óók maar heeft te slikken’ en met die opmerking blies ze een aloude discussie nieuw leven in. Nu ben ik persoonlijk overigens geen tegenstander van kerkelijk klokgelui op de zondagmorgen; ik vind het eigenlijk wel gezellig klinken maar ik zit, in tegenstelling tot Jeyantha, in een luxe-positie, aangezien ik hier namelijk kan kiezen uit aardse én hemelse beslommeringen… de winkels zijn open en er is vast wel ergens een leuk evenementje gaande. Zo niet in Sliedrecht, waar een minderheidsgroep de zondag in nagenoeg alle opzichten gegijzeld houdt, terwijl die dag toch echt van ons allemaal is.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s