De politieke ‘erfenis’ van Gerard Schouw mag er zijn


Schouw, bewerkt,,Hij is natuurlijk voor het grote geld gezwicht en voor die auto met chauffeur.’’ Als ik zo’n opmerking om de oortjes krijg mag ik nog wel eens graag een potje meesmuilen, want aan politici die de stap naar het bedrijfsleven maken hangt nu eenmaal wel eens een luchtje. Ondanks mijn natuurlijke wantrouwen heb ik dat gevoel nou juist helemaal niet bij Gerard Schouw, ooit raadslid en wethouder te Dordrecht, oud voorzitter van D66, voormalig lid van de Eerste Kamer, momenteel lid van de Tweede Kamer en vanaf aanstaande maandag directeur van Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven in Nederland. Of er een auto met chauffeur bij zijn nieuwe functie hoort weet ik niet en met de salariëring zit het vast wel snor, maar toch geloof ik Schouw oprecht als hij zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. In de politiek, zowel lokaal als landelijk, heeft deze Dordtenaar zich de afgelopen 25 jaar méér dan bewezen en manifesteerde hij zich als een ware ‘doordenker’ en een slimme strateeg.
Het dagblad Trouw maakte deze week een kleine opsomming van zijn wapenfeiten en als je die zo op een rijtje ziet staan kun je daar eigenlijk alleen maar bewondering voor hebben. Er zijn maar weinig Kamerleden die zó veel initiatiefwetten achter hun naam hebben weten te krijgen als Schouw. Ik citeer: ‘Het verbod op de weigerambtenaar, het schrappen van het verbod op godslastering, het weghouden van de koning bij de formatie, het mogelijk maken van referenda – allemaal staan ze op zijn conto. En denk je bij Schouw niet aan zijn wetten, dan wel aan zijn scherpe tong, creatieve taalvondsten en semi-serieuze kwinkslagen. Stapt hij op de interruptiemicrofoon af, dan weet iedereen: even opletten.’
Zo’n politieke ‘erfenis’ mag je gelijk stellen aan een eindlijst op school met louter negens en tienen. Zijn nieuwe uitdaging gun ik Schouw dan ook van harte en ik wens hem veel wijsheid toe in die altijd wat ‘schimmige’ wereld van de farmacie. Tot slot, beste plaatsgenoot, stop alsjeblieft wél ‘een beetje Dordt’ in die branche, ofwel maak het allemaal wat inzichtelijker en hou het vooral betaalbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s