‘Vaginaal inbrengen en de hele kuur afmaken!!!’


pharmacistZojuist uit de trein gestapt en nog maar net uitgecheckt als mijn mobieltje gaat. Of ik even een pakje paracetamol kan scoren voor het grieperige thuisfront. Dan maar naar binnen in dat apothekersgebouw tegenover het station waar ik, omdat het nu eenmaal niet ‘mijn eigen’ apotheek is, nog nooit eerder was en waar ik, zo concludeer ik na afloop, ook nooit meer zal komen. Waarom? Omdat ik, na nog geen vijf minuten op mijn beurt wachten, al uitvoerig op de hoogte ben van het complete ziektebeeld van de helft van de aldaar aanwezige clientèle. Dat ging als volgt: ,,Nee mevrouw, die moet u vaginaal inbrengen en de hele kuur afmaken.’’ Dat advies van een al te luidruchtige apothekersassistente leidt tot de gefluisterde opmerking van twee wachtende dames naast mij dat het hier ongetwijfeld om een gevalletje schimmelinfectie gaat. ,,Ben je mooi klaar mee… nu maar hopen dat ze d’r vent op de hoogte brengt,’’ luidt het pinnige vervolgcommentaar. Volgende patiënt en wederom weinig discretie vanuit de balie. In plaats daarvan een verbale bijsluiter op concertzaalvolume: ,,O, u bent zwanger? Nee, dan kunt u dit middel beter niet gebruiken.’’ Aan het uiterlijk van de jonge vrouw is nog niets van een zwangerschap te bespeuren en ik weet niet of ze thuis de slingers al heeft opgehangen, maar de kans is niet denkbeeldig dat de apotheekbezoekers het nu eerder weten dan de naaste familie. ,,Wie volgt?’’ roept de baliemedewerkster. Het betreft hier een penicillinekuurtje en dat weet ik vanwege het wederom op volle veldsterkte uitgesproken advies ‘dat zo’n kuurtje soms enige uitwerking kan hebben op mensen die de pil slikken.’ ,,U slikt toch de pil?’’ luidt de voor iedereen verstaanbare vervolgvraag, die nog het meest doet denken aan een kruisverhoor uit ouwe oorlogsfilms: ,,Ve have vays to make you talk, you English svine!’’ Ik was bijna geneigd om hardop te ontkennen. ,,U kunt er trouwens wél diarree van krijgen,’’ galmde nog het slotadvies.
Ik besluit mijn paracetamol maar bij de Trekpleister te gaan halen. Daar zie ik de vrouw van de penicillinekuur staan. Die zoekt vast iets tegen diarree, concludeer ik gelukkig niet hardop.

Advertenties

2 comments

 1. Geachte heer Thies,

  Wat een walgelijk stukje heeft u geschreven. U zou zich als ‘echte Dordtenaar’ moeten rotschamen! Al ruim 15 jaar ben ik een trouwe en vooral zeer tevreden klant van de Merwede apotheek (want dat is de apotheek waar u het over heeft meneer Thies). Wat u niet bedacht heeft voordat u dit stukje schreef, is dat de andere apotheekbezoekers die tijdens uw bezoek (waaronder ik) aanwezig waren, een heel ander verhaal hebben. Wat heeft u een grote dikke duim. U zou zich werkelijk als columnist kapot moeten schamen. Als u het oke vindt om andere hard werkende mensen met een vals, aangedikt verhaal naar beneden te moeten halen om zelf brood op de plank te kunnen krijgen, dan is dat behoorlijk triest vind u niet? Als u echt uw werk had gedaan en zich verdiept had in de vele trouwe en zeer tevreden patienten van de apotheek, dan had u een heel ander verhaal geschreven. Een verhaal dat waarheidsgetrouw zou zijn. Beste meneer Thies, zoals ik al schreef, was ik tijdens uw bezoek ook in de apotheek om mijn medicijnen op te halen. Gaat u zelf vertellen dat uw smeuige verhaaltje misschien een beetje te veel verzonnen en aangedikt is of moet ik dat voor u doen? Ik voel plaatsvervangende schaamte. Gelukkig krijg ik een hoop sympathie van anderen. Ik ben niet de enige patient , meneer Thies, die uw verhaaltje walgelijk en beneden peil vind! U maakt zich met uw gallende verhaaltjes bepaald niet populair. Het apothekersteam doet er alles aan om het haar patienten zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Heb je een vraag, dan doet de apotheker er alles aan om u verder te helpen. Natuurlijk kan het voorkomen dat er verder gevraagd moet worden bij bepaalde medicatie, dat is alleen maar goed. Dat u dan iets opvangt, ligt misschien meer aan het feit dat u geen discretie kent! Meneer Thies, zoals ik al schreef, was ik er ook. Kunt u zich die vrouw nog herinneren met de blauw/groene jas? Dat was ik. En nee, wat u allemaal beweert in uw verhaaltje kan ik niet beamen.
  Een welgemeend excuus, meneer
  Thies, zal u niet misstaan! Daarnaast: patienten die graag meer privacy wensen, kunnen terecht in een daarvoor bestemde aparte spreekkamer zoals met grote letters te lezen is in de apotheek. Zult u in het vervolg wat gerichter en echte onderzoeksjournalistiek uitoefenen voordat u zomaar iets bedenkt? We willen u nog wel serieus nemen! Misschien krijgt uw gezin dan ook wat minder hoofdpijn van u en vangt u twee vliegen in één klap! Met vriendelijke groet, een zeer tevreden apotheekbezoekster die het apothekersteam een warm hart toedraagt.

 2. Geachte Mevrouw wiens naam niet onder de reactie staat.

  Dank voor uw reactie. U heeft recht op uw mening en die respecteer ik. Tegelijkertijd wil ik u laten weten dat ik een veelvoud aan mailtjes ontvangen heb die mijn visie op het gebrek aan discretie in apotheken in het algemeen en deze in het bijzonder juist ondersteunen. De column is zelfs opgehangen bij een aantal andere apotheken in stad en streek… door apothekers zelf dus, met als doel om het personeel er aan te herinneren hoe waardevol het is om discreet met bepaalde zaken om te gaan.
  Ik ben blij voor u dat u wél tevreden bent met uw apotheek, al denk ik dat u er helemaal naast zit als u stelt dat u aanwezig was op het moment dat ik daar was. Als dat namelijk zo zou zijn dan had u mijn column immers alleen maar ‘onderschreven.’

  Hoogachtend,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s