Hoe hoog is de prijs van mijn teflonpannetje?


teflonskullDe stof heet perfluoroctaanzuur en is tot 2012, hier bij DuPont, in grote hoeveelheden gebruikt om dat anti-aanbaklaagje op uw Teflon-koekenpannetje aan te brengen. De vraag is nu of een jaren lange uitstoot van resten van deze stof geleid heeft tot gezondheidsklachten in Dordt, Sliedrecht en Papendrecht. Nog niet zo lang geleden stelde de SP hierover vragen aan de minister van Volksgezondheid, maar een écht duidelijk antwoord laat nog op zich wachten. Wél kwam de Dienst Gezondheid en Jeugd (de voormalige GGD dus) op basis van eigen gegevens met het bericht naar buiten dat niet cijfermatig is aan te tonen dat de productie van teflon bij DuPont in deze regio tot ‘oorzakelijke’ gezondheidsklachten heeft geleid. Vind ik dat een geruststellende conclusie? Nee, want het feit dat deze dienst geen ‘oorzakelijk verband’ heeft kunnen vinden zegt helemaal niks over de effecten op uw en mijn gezondheid op langere termijn. Volgens mij was er ook geen sprake van gericht onderzoek, maar heeft de dienst niets anders gedaan dan het open gooien van de algemene ‘kankersterfte-kaartenbak.’
Het zit mij vooral dwars dat we hier, zeg maar ‘onder de rook’ van DuPont kennelijk nogal luchtig met dit onderwerp omgaan, terwijl het gebruik van perfluoroctaanzuur (PFOA) in de Verenigde Staten al jaren uiterst omstreden is. Het Amerikaanse Borstkankerfonds zette een groot aantal recente Amerikaanse onderzoeksresultaten op een rijtje met schrikbarende conclusies: omwonenden van fabrieken in de VS waar deze stof gebruikt is, zo blijkt, ondervinden wel degelijk aantoonbare gevolgen, zoals een te laag geboortegewicht van baby’s, jonge vrouwen die, later dan elders in het land, menstrueren en een hoger risico lopen om borstkanker te krijgen. Bij mannen zou het risico op zaadbalkanker en verminderde vruchtbaarheid relatief hoog zijn.
De provincie, uiteindelijk toch het bevoegde gezag in dit soort kwesties, liet enkele weken geleden weten te komen met onderzoeksresultaten van de Omgevingsdienst inzake de PFOA-kwestie. Die resultaten hadden vorige week al naar buiten moeten komen, maar vooralsnog is vanuit het Provinciehuis, sorry voor de wrange woordspeling, nog geen witte rook te ontwaren. Ik wil zeker geen paniek zaaien, maar voel me vooralsnog allerminst gerustgesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s