Wie kan mij écht ‘windmolenwijs’ maken?


wind turbines animationWindmolens… we willen ze wél, want we willen op een schone planeet leven, maar we willen ze liever niet in onze ‘achtertuin.’ Windmolens zijn namelijk lelijk, bederven het uitzicht, maken herrie, veroorzaken irritante, soms zelfs ziekmakende slagschaduwen en grondeigenaren hebben er een broertje dood aan omdat grond waarop windmolens staan nu eenmaal minder waard is dan grond waarop die dingen niet staan. Met windmolens is het altijd wat. Neem nou Molenwaard en Alblasserdam… daar  krijgen ze kouwe rillingen van het voornemen van ‘buurman’ Ridderkerk om windmolens te plaatsen, aangezien die gevaartes de karakteristieke ‘horizon’ van molendorp Kinderdijk (zeg maar de nationale ansichtkaart) wel eens zouden kunnen verstoren. Ook in Zwijndrecht (grondontwaarding?) wordt voorlopig angstvallig op de rem getrapt en zo’n acht jaar geleden al besloot de provincie, tegenwoordig dé evangelist van het windmolen-evangelie, om de zone tussen Boven-Hardinxveld en Sliedrecht windmolenvrij te houden, vanwege de vogelrijkheid van dit gebied. In ’s-Gravendeel Noord zullen ook al geen windmolens verrijzen omdat de afstand tot bestaande woningen hier veel te klein is. Alleen in Dordt, zo heb ik begrepen, komen er wél een paar van die dingen te staan, namelijk langs de Dordtse Kil en op Duivelseiland en als het aan de regionale lobbyclub Drechtse Wind ligt, wordt er hier gisteren nog begonnen met de bouw.
Er wordt de laatste tijd in stad en regio veel gezegd en geschreven over windenergie en ik probeer dat met mijn lekenverstand allemaal een beetje te volgen. Ik lees rapporten, struin het internet af, luister naar de verhalen van voor- én tegenstanders en kom tot de conclusie dat ik, juist door kennisvergaring, vandaag de dag eigenlijk nog minder weet dan gisteren. Natuurlijk wil ik dat mijn kinderen en kindskinderen, in een toekomst die ik zelf niet meer meemaak, schone lucht inademen, maar ik kan de tegen-argumenten van de criticasters (daar zitten hoogleraren van de TU Delft tussen) ook niet zomaar naast me neerleggen. Gevoelsmatig ben en blijf ik voorstander van windenergie, al kan ik de gedachte dat die dingen vooralsnog eerder  op subsidie dan op wind draaien, maar niet uit mijn hoofd zetten.

Advertenties