Een rotbeslissing… maar onbehoorlijk bestuur?


Tobe2‘Onbehoorlijk bestuur.’ Het zijn twee woordjes die al snel vallen bij grote en kleine bestuurlijke conflicten in de lokale politieke arena’s van Madurodam aan de Noordzee. Als ik die woordjes (in combinatie dus) intik in het krantenarchief krijg ik vele honderden ‘hits’ en bij nadere bestudering blijken het overwegend politici te zijn die andere politici hiervan beschuldigen. Nu is het de gemeente Barendrecht die, in een gezamenlijke verklaring van ‘buurgemeenten’ Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, het verwijt ‘onbehoorlijk bestuur’ om de oortjes krijgt. Waarom? Omdat Barendrecht het verdomt om nog langer geld te stoppen in het grote zwarte gat dat ToBe heet.
Ik begrijp de verontwaardiging wél, want het afhaken van Barendrecht komt op dit moment even héél slecht uit. De beoogde bijdrage van deze gemeente aan het reddingsplan van ToBe bedraagt namelijk ruim vijf-en-een-halve ton en dat is een substantieel deel van het reddingsplan, á 3,5 miljoen euro, dat de gezamenlijke (in ToBe participerende) gemeentes in elkaar geknutseld hadden om dit cultuurcentrum van de ondergang te redden. Een faillissement lijkt nu onafwendbaar en dat is héél vervelend voor de ruim 5500 cursisten die in deze regio bij ToBe een cursus volgen op het gebied van muziek, kunst, design, dans of theater. Sneu is het ook voor al die docenten die (de laatste tijd meestal als ZZP’er) bij ToBe een bescheiden boterhammetje verdienen. Bij de gemeente Dordrecht moet de beslissing van Barendrecht aanvoelen als een dolkstoot in de rug, omdat een faillissement van ToBe de toch al wankele positie van het Energiehuis alleen nog maar wankeler maakt, aangezien ToBe (samen met Kunstmin en Bibelot) één van de drie hoofdgebruikers van het Energiehuis is.
En toch… hoe vervelend dit allemaal ook mag zijn… ik vind het geen pas hebben om Barendrecht nu van onbehoorlijk bestuur te betichten. De Barendrechtse gemeenteraad heeft namelijk keurig, want ‘in meerderheid’ besloten om af te haken. Dat mag je onverstandig, keihard, hondsbrutaal, laf of lullig noemen, maar met onbehoorlijk bestuur heeft dat helemaal niks te maken. De Barendrechtse raad heeft, nét als elke gemeenteraad, gewoon het volste recht om haar eigen prioriteiten te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s